Lazējoši triepieni un kraukšķīgas līnijas. Porcelāna muzejā atklās izstādi «Gleznojumi»

Deviņi autori un visa uzmanība porcelāna apgleznošanai – Rīgas Porcelāna muzejā no 2023. gada 18. augusta līdz 15. oktobrim skatāma izstāde "Gleznojumi".

Izstāde "Gleznojumi" ir veltīta glezniecības medijam uz porcelāna un aicina ieskatīties, cik niansēti un oriģināli tajā spēj izteikties šobrīd aktīvi strādājošas mākslinieces un mākslinieki. Darbi ļauj iedziļināties un novērtēt virsglazūras un zemglazūras apgleznojumu estētisko kvalitāti un autoru mākslinieciskās izteiksmes vērienu, informēja izstādes veidotāji.

"Akvarelīgi pludinājumi vai kraukšķīga grafiska līnija, lazējoši krāsu triepieni, kas delikāti slīd viens otram pāri, vai nekautri tieši uzlikti tīras krāsas laukumi. Sižetiski vēstījumi, kuros iekodēti subjektīvi stāsti, vai jutekliski tvertas gleznieciskas noskaņas. Atsauces uz civilizācijas kultūrām un to vēsturi vai nepastarpināts realitātes vērojums tepat apkārt," teikts izstādes aprakstā.

Izstādē skatāmi Daces Blūmas, Ineses Brants, Helēnas Heinrihsones, Ivara Heinrihsona, Rituma Ivanova, Tatjanas Krivenkovas, Martas Prēdeles, Megijas Zonnes un Žanetes Žvīgures darbi. Izstāde apzināti veidota, ļaujot vienlaikus un vienuviet parādīties autorēm un autoriem, kuru ikdiena norit atšķirīgās vidēs un kuru radošā prakse ietver dažādus – gan nozarei, gan paaudzei raksturīgus – estētiskos kodus.

Dekoratīvi šķīvji, vāzes, kannas un citi objekti radīti dažādos periodos – deviņdesmitajos gados, divtūkstošajos, divtūkstošpadsmitajos.

Vairāki darbi šajā izstādē piedzīvos savu pirmo publisko eksponēšanu. Šādas atlases mērķis ir parādīt tradīcijas klātesamību un nepārtrauktību; to, ka porcelāna apgleznošana ir bijusi dažādu mākslinieku radošajā un profesionālajā dienaskārtībā jau gadiem un turpina būt radošu izaicinājumu un veldzējuma avots vēl joprojām.

Inese Brants, Žanete Žvīgure un Dace Blūma ir profesionālas keramiķes, kas strādā ar porcelānu, un šoreiz izstādē akcentē filigrāno porcelāna apgleznošanas tehnikas pārvaldīšanu. Gleznotāju Helēnas Heinrihsones, Ivara Heinrihsona, Tatjanas Krivenkovas un Rituma Ivanova rīku arsenālā pamatā ir audekls un eļļa, dažreiz arī papīrs un sietspiede, litogrāfija, akvarelis, reizumis pat tērauds un stikls. Sava vieta gadu gaitā atrodas arī glazēta porcelāna virsmai. Raksturīgie glezniecības paņēmieni, stilistika un tēlu sistēmas, kas slīpējušās daudzu gadu laikā un nu jau sastājušās ikonogrāfiskās nozīmju konstelācijās, tiek iedzīvinātas arī porcelānā, atzīmē izstādes veidotāji. Izstādē piedalās arī jaunākās paaudzes mākslinieces Marta Prēdele un Megija Zonne.

Latvijas Starptautiskās keramikas biennāli rīko Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Rīgas Porcelāna muzeja izstāde "Gleznojumi" notiks paralēli biennāles izstāžu 2023. gada programmai Rīgas Mākslas telpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti