Rīta Panorāma

Intervija ar Guntaru Ķirsi

Rīta Panorāma

Intervija ar Laimdotu Straujumu

Ziemassvētku "Sapņu dārzs" Rīgas Jūgendstila muzejā

Rīgas jūgendstila muzejā - leļļu «Sapņu dārzs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz 14.februārim muzejā "Rīgas jūgendstila centrs" apskatāma autorleļļu un juveliermākslas darbu izstāde, kas veidota, iedvesmojoties no jūgendstila motīviem. Izstādi veidojusi Baltijas autorleļļu un rotaļlietu ģildes galerija "Figaro Art" un tajā piedalās mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas.

Izstāde "Sapņu dārzs" apvieno leļļu mākslinieku darbus un juveliermākslu, kam tuva jūgendstila stilistika. Baltijas autorleļļu un rotaļlietu ģildes meistari savos darbos interpretē jūgendstila tēmas un motīvus un parāda šī stila daudzveidību. Izstādi veido astoņu autoru darbi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas. Izstādes kuratore ir māksliniece Tamāra Čudnovska.

Juvelieris Anatolijs Nazarenko (Latvija) speciāli izstādei izveidojis mūsdienu rotu un miniatūru kolekciju no bronzas, emaljas un pusdārgakmeņiem. Māksliniece Tamāra Čudnovska (Latvija) kopā ar juvelieri veidojusi leļļu un smaržu pudelīšu kolekciju, viņas darbos apvienota autorleļļu izgatavošanas māksla un juveliera meistarība. Violetas Ozunas (Latvija) iemīļotā tēma ir portreta lelles un jūgendstila sieviešu tēli. Elita Šmēdiņa (Latvija) veido humoristiskus leļļu tēlus, kuri it kā "izkāpuši" no jūgendstila perioda asprātīgajiem žurnāliem.

Kristīne Verbicka (Igaunija) savos darbos apvieno stikla vitrāžas tehniku ar leļļu izgatavošanas mākslu. Anastasija Fomina (Krievija) veido neparastus un mākslinieciski precīzus tēlus, viņas darbi pārsteidz ar negaidītiem risinājumiem. Birutas Bernutienes (Lietuva) darbi ir izsmalcināti un stilizēti, tajos jūtama Lietuvas leļļu mākslas skolas ietekme.

Aleksandra Čudnovska (Latvija) izgatavo izsmalcinātus lietišķās mākslas priekšmetus un suvenīrus, izstādē demonstrē Ziemassvētku rotājumu kolekciju, kurā izmantoti Tamāras Čudnovskas zīmējumi un Rīgas Jūgendstila namu arhitektūras detaļas.

Kā norāda izstādes veidotāji, jūgendstila periods bija nozīmīgs arī leļļu mākslā. 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā lietišķajā mākslā parādījās jauni dažādu materiālu un tehnoloģiju savienojumi. Šī perioda mākslinieki atteicās no taisnām līnijām un stūriem un pievērsās dabas vijīgajām formām, apvienojot veidojamo priekšmetu mākslinieciskās un utilitārās funkcijas. Šajā laikā parādījās īpašs interjera leļļu veids pieaugušajiem - buduāra lelles un pusfigūru lelles, kuras bieži vien bija ne tikai dekoratīvas, bet arī pildīja konkrētas funkcijas: lelles-spilveni, tējkannu lelles, lelles-tintnīcas, lelles-otiņas, smaržu pudelītes. Tieši jūgendstila periodā parādījās lelles, kuras var saukt par autorlellēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti