Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Raimondu Vējoni

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ilzi Pētersoni - Godmani

Ārpus Eiropas māksla Rīgas Biržā

«Rīgas biržā» atklāj vērienīgu izstādi «Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas māksla»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” piektdien atklāj vērienīgu izstādi  "Nākotnes mākslu meklējot. Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas  māksla".

Līdz šim skatītājiem Voldemārs Matvejs vairāk bija pazīstams kā gleznotājs, bet šī izstāde viņu atklās kā izcilu teorētiķi, kurš 20.gadsimtā devis lielu ieguldījumu ārpus Eiropas reģionu pētniecībā.

Viņš bijis viens no pirmajiem pasaulē, kurš vērtēja Okeānijas, Āfrikas un Ziemeļāzijas mākslu no estētiskā, nevis etnogrāfiskā viedokļa.

Izstāde kuratore Irēna Bužinska stāstīja, ka gribēja pievērsties „absolūti karstam tematam” , jo primitīvā māksla piedzīvo vairākus pētniecības viļņus, un arī tagad nākusi jaunā pētnieku paaudze, un vienmēr ir vēlēšanās izlikt tādas personības, kuras mazāk novērtētas un zināmas.

Vērienīga Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde „Nākotnes mākslu meklējot. Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas (Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas) māksla”, kuru papildinās izstāde Boses zālē „Voldemāra Matveja grāmata „Nēģeru māksla” un latviešu mākslinieki” būs apskatāma no 6.septembra līdz 26.oktobrim.

Līdz šim skatītājiem plašāk bija zināms Voldemāra Matveja (1877–1914) gleznotāja mantojums, tāpēc šoreiz abas izstādes iepazīstinās ar latviešu gleznotāja, teorētiķa un pētnieka ieguldījumu ārpus Eiropas reģionu pētniecībā 20.gadsimta sākumā, kurš bija viens no pirmajiem pasaulē, vērtējot Okeānijas, Āfrikas un Ziemeļāzijas mākslu no estētiskā, nevis etnogrāfiskā viedokļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti