Kultūras ziņas

Kuldīgā durvis vēris "Lielzemes muzejs"

Kultūras ziņas

Grupa "James" Siguldā

Ieskats Leona Baksta daiļradē

«Rīgas biržā» atklāj Leona Baksta daiļradei veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

7.jūlijā mākslas muzejā “Rīgas birža” apmeklētājiem durvis vērs ievērojamā 19. gadsimta Krievijas gleznotāja, scenogrāfa, grāmatu ilustratora, kostīmu mākslinieka un dizainera Leona Baksta daiļradei veltīta izstāde.

Baltkrievijas ebreju izcelsmes krievu-franču gleznotājs un scenogrāfs Leons Baksts, īstajā vārdā Leibs Haims Rozenbergs, bijis viens no slavenās mākslinieku apvienības “Mir isskustva” dibinātājiem. Pasaules atzinību Baksts ieguva 20. gadsimta sākumā, sadarbojoties ar Sergeja Djagiļeva baleta trupu Francijā. Viņa radītās scenogrāfijas un tērpu skices kļuva par modes un stila etalonu tā laika sabiedrībā Sanktpēterburgā un Parīzē.

"Pateicoties Bakstam, scenogrāfija tika atzīta par pilntiesīgu tēlotājmākslas sastāvdaļu. Pēc “Krievu sezonas” iestudējumiem Parīzē Baksta darbi tika izstādīti Luvrā un citos prestižos pasaules muzejos. Kopš tā laika scenogrāfijas mākslas darbi ar lieliem panākumiem tiek eksponēti atsevišķās izstādēs," skaidro rakstnieks, izstādes kurators Vladimirs Sčastnijs (Baltkrievija).

Leona Baksta darbi iedvesmojuši virkni pagājušā gadsimta sākuma Rietumeiropas modernistu un kļuvuši par piemēru jaunu skatuves vizuālo tēlu meklējumos.

Ekspozīcijā “Rīgas biržā” iekļautas Leona Baksta kostīmu skices, portretu zīmējumi, orģinālkostīmi, kas saglabājušies no izrādēm, un plašs fotogrāfiju materiāls, kas dokumentē Djagiļeva trupas uzvedumus.

"Tas veids, kas atšķir 19. no 20.gadsimta tieši pieejas ziņā, ka šie kostīmi ir brīvi apgleznoti. To, ko mākslinieks ir gribējis, viņš vienkārši ir lūdzis meistaram uzgleznot virsū," norāda izstādes kuratore Vita Birzaka.

Izstādē apskatāmie darbi uz “Rīgas biržu” atceļojuši no Sanktpēterburgas Valsts teātra un mūzikas un Lietuvas Mākslas muzeja krātuvēm, kā arī Aleksandra Vasiļjeva fonda un Baltkrievijas "Belgazprombankas" privātajām kolekcijām.

Izstāde "Rīgas biržā" skatāma līdz 28.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti