Kultūras ziņas

Pasniegs Gada balvu mākslas kritikā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Rīgas Biržas" krājuma meistardarbi grāmatu sērijā "Direktora izvēle"

Pirmo reizi Latvijas mākslas krājuma meistardarbi iekļūst prestižajā grāmatu sērijā «Direktora izvēle»

Mākslas muzejam "Rīgas birža" ir gods pirmo reizi pārstāvēt Latviju un Baltiju mākslas institūciju aprindās augsti vērtētās Londonas izdevniecības "Scala Arts& Heritage Publishers" grāmatu sērijā "Direktora izvēle".

Līdz šim publicētas jau aptuveni 60 grāmatas, pārstāvot tādus muzejus kā Londonas Nacionālā galerija, Dānijas Nacionālā galerija, Jaunā un Vecā Pinakotēka Minhenē, Gugenheima muzejs Bilbao un daudzas citi nozīmīgi mākslas tempļi visā pasaulē.

Mākslas muzeja "Rīgas birža" vadītāja Daiga Upeniece var būt lepna – viņa ir pirmā no Baltijas valstīm, kura uzaicināta uzrakstīt grāmatu pasaulslavenajā sērijā "Direktora izvēle", kas interesentus visā pasaulē iepazīstina ar lielāko pasaules mākslas muzeju kolekcijām: "Es to uztveru kā ļoti lielu godu un tieši Latvijai, jo ir Londonas izdevniecība, viena no slavenākajām mākslas izdevniecībām, pievērsusies tieši Baltijai, lai mūsu kolekcijas zinātu."

Upeniece atzīmē, ka grāmatu sērija "Direktora izvēle" ir ļoti laba iespēja veicināt kolekciju atpazīstamību: "Tā ir izdevniecība "Scala Arts & Heritage Publishers Ltd" (Lielbritānija), kuri uzaicina mākslas muzeju direktorus gan no Amerikas, gan Āzijas, gan pārsvarā no Eiropas, rakstīt par savu muzeju kolekcijām, izvēloties no 30 līdz 36 darbiem. Un tā lielā vērtība šai grāmatiņai ir, ka tā ir iespēja, kad plašā pasaulē iepazīstas ar šo kolekciju, jo mums jāsaprot, ka nav mums tādas slavas kā Luvrai vai Nacionālajai galerijai, un mums šī atpazīstamība ir jāveicina."

Grāmatu sērija sākusies ar Londonas Nacionālo galeriju, un kopumā jau apmēram 60 pasaules mākslas muzeju direktori ir rakstījuši par savām kolekcijām.

Grāmatas tapšanas laikā 2022. gadā Rīgas Biržas apmeklētājiem bija iespēja aplūkot izstādi "Neiespējamais grupas portrets. Direktora izvēle", kurā bija eksponēta lielākā daļa no Daigas Upenieces izvēlētajiem meistardarbiem. Ilgu laiku aktuāls bija jautājums – ko likt uz grāmatas vāka?

Grāmatu sērija "Direktora izvēle" par muzeja "Rīgas biržas" krājumu
Grāmatu sērija "Direktora izvēle" par muzeja "Rīgas biržas" krājumu

Muzeja vadītāja atklāj: "Liels izaicinājums bija saprast, tieši kuru no daudziem kolekcijas darbiem uzlikt uz kolekcijas vāka, tas bija uzdevums ne tikai mums, bet arī izdevniecībai, lai varētu šo sēriju skatīties kopumā, lai mēs nedublētu ar citu un tai pašā laikā, lai tas būtu arī viens no mūsu kolekcijas meistardarbiem, un izvēlēta tika šī mazā glezna, kas ir 16. gadsimta jauna  vīrieša portrets. Tas bija liels izaicinājums, jo šis darbs ir bez konkrēta autora… viņš ir novietots tur, kur ir vācu skola – 16.gadsimts –, bet ļoti iespējams, ka tā ir flāmu skola. Līdz ar to par šo darbu ir rakstīts par mākslinieciskajām vērtībām, redzam, ka tas ir no ļoti veikliem tā laika gleznotājiem, nav iegleznojis gandrīz neko no tā laika atribūtiem, lai varētu pateikt sociālo stāvokli. Vienlaikus viņa rokās ir mazs ziediņš, neļķīte, un tā nozīmē, ka tas ir saderināšanās portrets un kaut kur pasaulē jābūt vēl otram portretam ar meiteni, ar kuru viņš ir saderinājies."

Savukārt grāmatas aizmugurējam vākam izvēlēta glezna ar ziediem, kur gleznojuši divi meistari.

Daiga Upeniece stāsta: "Tas ir Daniels Seihers, ziedu gleznotājs, par kuru laikabiedri teica, ka viņa gleznās ziedi pat smaržo, tā ir virtuoza glezniecība. Taču tas nav tikai viena meistara darbs, tur ir arī Īdens, kas ir gleznojis ainavu kartušas [plastisks vai grafisks rotājums daļēji attīta tīstokļa vai vairoga veidā – red.] vidū. Ja pētām dziļāk, tad Daniels Seihers bijis jezuītu mūks, tad nozīmē, ka katrā šajā ziedā viņi ielika kādu simbolu. Pašā ziedu vijas augšā redzam hiacinti, un tas nozīmē ilgas pēc debesīm, vai skaistās rozes – tas ir dievmātes simbols, vai tauriņus, tie nav netīšām, tie ir atdzimšanas simbols."

Daniels Sēhers (Daniels Seghers, 1590–1661) un Lukas fan Īdena (Lucas van Uden, 1595–1672) glezna „A...
Daniels Sēhers (Daniels Seghers, 1590–1661) un Lukas fan Īdena (Lucas van Uden, 1595–1672) glezna „Ainava ziedu vijā” (17. gs., Flandrija).

Grāmata par mākslas muzeja "Rīgas Birža" kolekciju "Direktora izvēle" angļu valodā ir pieejama muzeja kasē un, protams, Londonas grāmatu tīklos, daudzviet muzejos Centrāleiropā un aizceļojusi uz Skandināvijas valstīm, kā arī  Taivānu, Koreju, Japānu, Kanādu un ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti