Labrīt

Mūzika, kas saspēlējas ar laikmetu. Nacionālajā teātrī tapis mūzikls par grupu "Jumprava"

Labrīt

Brīvdienās varēs noskatīties Latvijas smilšu animācijas teātra izrādi bērniem

Rīgā varēs aplūkot multimediālu modernisma gleznu izstādi

Rīgā būs aplūkojama multimediāla izstāde «Izcilie modernisti. No Monē līdz Kandinskim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

10. maijā Rīgā atklās multimediālu izstādi “Izcilie modernisti. No Monē līdz Kandinskim”. Izstāde jau starptautiski atzīta mākslas cienītāju vidū Berlīnē, Parīzē un Maskavā.

Ievērojamu 20. gadsimta mākslinieku darbi vairākās senās ēkas telpās izstādīti ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību, kas ļauj iejusties tā laika mākslas atmosfērā. Izstāde būs pieejama vairāk nekā trīs mēnešus, un tās ietvaros noritēs arī tematiskās lekcijas.

Doma laukumā bijušajā bankas ēkā iekārtota modernisma laika gleznu multimediāla izstāde. Kopumā 5000 mākslas darbus no pasaules muzeju krātuvēm apmeklētāji stundu garā seansā varēs uzlūkot tehnoloģiju gadsimta vidē instrumentālās mūzikas pavadījumā. Izstāde dažādām paaudzēm ļauj atrast savu ceļu pie Eiropas mākslas, uzskata izstādes pārstāvis, starpkultūru komunikācijas eksperts Deniss Hanovs.



“Mēs tagad esam postmodernajā kultūrā, kurā ir maz laika un kur ir ārkārtīgi daudz informācijas un paralēlās telpas. Tādēļ šī izstāde ir domāta tiem, kas varbūt dažādu iemeslu dēļ nenonāk Eiropas mākslas mantojuma telpā, un šiem cilvēkiem ir nepieciešama citādāka valoda. Es kā pasniedzējs arī to jūtu augstskolā. Bet es negribētu teikt, ka jaunā paaudze neinteresējas par to, kas kādreiz bija mums svarīgi, tās ir muļķības,” uzsver Hanovs.

Vienlaikus arī pieredzējušiem mākslas zinātājiem Monē, Degā, Modiljāni, van Goga un citu 20. gadsimta mākslinieku darbus lielie, krāšņie ekrāni, iespējams, ļaus uzlūkot vēl nepieredzētos veidos.


Hanovs norāda – šeit ir iespēja arī redzēt, kā tās autori gleznas ir kombinējuši tematiski. Piemēram, Munka nāves temati – slimie bērni, aiziešana, sēras; vai Renuāra sievietes ķermeņa skaistums; vai Monē daba ar jūgendiskiem elementiem.

“Te mēs redzam arī darbību ar sižetu, jo šeit ir arī digitālā apstrāde, kas arī interpretē pašus darbus. Protams Munka “Kliedziens” ir uz mūžu notverts uz audekla, bet šeit ir arī papildu vizuāli efekti, kas pastiprina šos noskaņojumus, un var arī diskutēt par to, cik ļoti tā ir ielaušanās mākslinieka telpā…” stāsta Hanovs.

Projekts apvieno modernisma mākslas galvenos virzienus – impresionismu, ekspresionismu, abstrakcionismu, sirreālismu un supremātismu, kā arī demonstrē to, kā mākslinieki, kuri strādājuši dažādos stilos, reaģējuši uz pagājušā gadsimta pirmās puses satricinājumiem. Lai iegūtu kontekstu un priekšstatu par modernisma darbu tapšanas laiku un telpu, izstādes ietvaros notiks arī dažādas tematiskas lekcijas.



Multimediālo izstādi “Izcilie modernisti. No Monē līdz Kandinskim” atklāj šajā nedēļas nogalē, un tā būs aplūkojama līdz pat 10. augustam Vecrīgā, Pils ielā 23.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti