Rīdzinieki papildinās Boltanska «Sirdspukstu arhīvu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nozīmīgs Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākums svētdien risināsies izstāžu zālē „Arsenāls”. Tā būs ievērojamā franču mākslinieka Kristiana Boltanska instalācijas „Sirdspuksti” atklāšana, uz kuru ieradīsies arī pats autors. Instalācija veltīta Boltanskim raksturīgajai dzīvības un nāves attiecību tēmai. Līdzās mākslas darba apskatei ikvienam apmeklētājam ar speciālas aparatūras palīdzību būs iespēja ierakstīt arī savus sirdspukstus, kas pēc tam nokļūs Boltanska „Sirdspukstu arhīvā”.

Kristiana Boltanska rokraksts iezīmīgs ar interaktīvām instalācijām, kurās dominē pārdomas par cilvēka dzīves būtību, nozīmi un neizbēgamo saskaršanos ar nāvi. Viens no lielajiem jautājumiem viņa mākslā - kā tas nākas, ka savas dzīves laikā ikviens cilvēks ir unikāls, ar savu īpašu vērtību, bet, pārkāpjot nāves slieksni, viņš pavisam ātri tiek nolemts aizmirstībai un pēc vairākām paaudzēm lielāko daļu no mums jau vispār vairs neatceras.

Savos darbos Boltanskis it kā mēģina cīnīties ar nāvi. Viņš izmanto daudz atsauču uz mirušu cilvēku kādreizējām dzīvēm, taču ikreiz viņam nākas atzīt, ka šī cīņa ar nāvi vienmēr ir tomēr ir zaudēta. Minētās tēmas ir arī Rīgā apskatāmas instalācijas „Sirdspuksti”  uzmanības centrā.

Instalāciju „Sirdspuksti” Kristians Boltanskis pats dēvē gan par savu pašportretu, gan reizē arī darbu par dzīvības trauslumu - to viņš atklāj intervijā režisoram Heincam Peteram Šverfelam.

"Pirms vairākiem gadiem es ierakstīju savus personiskos sirdspukstus. Ar elektroniskas sistēmas palīdzību tiek tika savienoti ar elektrisko spuldzi, kas pulsēja tādā pašā ātrumā kā mana sirds. Es to nodēvēju par pašportretu, jo ierakstītie sirdspuksti man šķita ļoti līdzvērtīgi manai fotogrāfijai," idejas attīstību skaidro Kristians Boltanskis.

Vērojot, kā spuldze pulsē manu sirdspukstu ritmā, es arī ļoti skaudri sajutu savas personīgās dzīvības trauslumu, skaidri apzinoties, ka agrāk vai mazliet vēlāk šī pulsācija beigsies,” stāsta Boltanskis,

Instalācija laika gaitā paplašinājās par daudz vērienīgāku projektu, proti, Boltanskis uzsāka veidot „Sirdspukstu arhīvu”, ierakstot arī citu cilvēku sirdspukstus. Tagad ierakstu ir jau vairāki desmiti tūkstošu, un tie visi tiek glabāti projekta galvenajā serverī - sirdspukstu bibliotēkā, kas atrodas Edžimas salā Japānas jūrā. Arī Rīgā izstādes apmeklētājiem būs iespēja ierakstīt savus sirdspukstus, lai tie pievienotos kopējam arhīvam. Izstāžu zālē „Arsenāls” jau izveidota speciāli telpa šim nolūkam, to izrāda izstādes kuratore Rīgā Astrīda Rogule:

„Vestibilā ir atsevišķi izbūvēta telpa, augšā ir elektroniskais tablo, blakus ir numuriņu paņemšanas automāts, un tur - aiz tām durvīm - tad arī tiks ierakstīti jūsu sirdspuksti”.

„Arsenāla” Radošajā darbnīcā savukārt varēs aplūkot Boltanska instalāciju „Sirdspuksti”, kuras centrā būs jau pieminētā spuldze, kas pulsēs paša Boltanska sirdspukstu ritmā, taču ļoti nozīmīga loma instalācijā būs arī spoguļiem, melnu mēteļu noslēpumainajiem siluetiem, kā arī gaismu un skaņu spēlēm.

„Man patīk salīdzināt Boltanski ar tādu nenogurdināmu alķīmiķi, kurš meklē šo filozofu akmeni visdažādākajos veidos, cīnoties pret mūsu nolemtību nomirt,” saka Astrīda Rogule.

Pirmdien Kristianu Boltanski būs iespēja satikt Mākslas akadēmijā, uz viņa lekciju pulksten 11 ir aicināti visi interesenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti