Darbs pie nacionālas nozīmes kultūras objektu atjaunošanas nav apstājies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra pārbūvei konkursā noskaidrots jauns būvnieks, bet Lielās ģildes atjaunošanas projekta iepirkumā saņemti septiņi piedāvājumi. Ārkārtējā situācija nav ietekmējusi rosību nacionālās nozīmes ēku būvlaukumos. Pirms ieiešanas būvlaukumā darbiniekiem tiek izmērīta temperatūra, viņiem jāsniedz apliecinājums par veselības stāvokli, un darbi organizēti tā, lai vienkopus celtnieki nedrūzmētos kuplā skaitā.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits stāsta: “Šobrīd mēs neredzam nekādu būtisku ietekmi uz izpildes termiņiem, protams, ka mēs saskaramies ar jauniem izaicinājumiem, kas ir ar materiālu piegādes termiņiem, jo viņi Eiropā kaut kur tiek ražoti, piegādes nedaudz kavējas, bet to mēs operatīvi kopā ar būvdarbu veicējiem risinām.”

Šobrīd vairāk nekā pusē ir Okupācijas muzeja pārbūve, un muzeja komplekss gatavība tiek solīta termiņā – šī gada beigās. 

“Tāpat arī padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls kopā ar Okupācijas muzeju varētu tikt nodots kopā gada nogalē,” atzīmē Jānis Ivanovskis-Pigits.

Izstāžu zāle "Arsenāls"
Izstāžu zāle "Arsenāls"

23. februāris bija pēdējā diena, kad pirms rekonstrukcijas apmeklētājiem bija pieejama izstāžu zāle “Arsenāls”. Tur būvniecības darbi tika uzsākti marta beigās. Jānis Ivanovskis-Pigits skaidro:

“Šobrīd tiek liktas sastatnes ēkai. Tās ir uzliktas Saeimas ēkas pusē, un nākamnedēļ sastatnes tiks uzliktas ieejas fasādes daļai. Un principā darbi tur ir jau uzsākušies. Tikko kā laikapstākļi kļūs nedaudz labāki, darbi notiks pilnā sparā. Pirmajā posmā ir plānots savest kārtībā ēkas fasādi, atjaunot logus, durvis, savest kārtībā ārējo ēkas izskatu, un termiņš ir nākamā gada pavasaris. Mēs ceram – ja darbi noritēs raiti, tad gada beigas.”

Iepriekš publiski izskanējis, ka naudas pietiekot tikai pirmajai “Arsenāla” rekonstrukcijas kārtai. Jānis Ivanovskis-Pigits to apstiprina:

“Jā, mums finansējums šobrīd ir pirmajai kārtai; otrajai kārtai, kas attiecas jau uz “Arsenāla” iekštelpu pielāgošanu muzeja vajadzībām, finansējuma mums šobrīd nav.

Ir būvprojekta izstrāde finiša taisnē, un, kad būvprojekts būs pabeigts, būs skaidras izmaksas un tad kopā ar Kultūras ministriju meklēsim, kur piesaistīt finansējumu.”

Pēc līgumu laušanas ar iepriekšējo būvnieku un nesenajām publiskajām teātra bažām, ka Jaunā Rīgas teātra vēsturiskā ēka atstāta bez jumta, 31. martā noskaidrots arī Jaunā Rīgas teātra jaunais būvnieks. Lētāko piedāvājumu, proti, par summu 29,9 miljoni eiro – iesniedza piegādātāju apvienība “SBSC”, ko veido uzņēmumi SIA “Skonto Būve” un SIA “Skonto Construction”.

Pasūtītāji sola, ka teātris 2022. gada rudens sezonu jau varēšot sākt atjaunotajā ēkā.

Jānis Ivanovskis-Pigits atzīmē: “Būvniecības izmaksas principā ir tādā pašā līmenī, kā tās bija iepriekšējā projektā, šeit atšķirība – mums ir nākusi klāt tāda papildu pozīcija, ka būvniekam cenā ir iekļauta arī piecu gadu ēkas apsaimniekošana un nācis klāt arī teātra aprīkojums. Skatuves tehnoloģijas, iebūvējamās mēbeles, un tās ir galvenās atšķirības, kāpēc projekta izmaksas ir lielākas, nekā bija pirms tam. Tās izmaksas būtu nākušas vēlāk, tagad viss iepirkts vienkopus.”

Ar aizķeršanos atjaunošanas darbi gaidāmi arī Dailes teātrī.

“Pagājušajā nedēļā mēs noslēdzām līgumu ar būvnieku, un pavisam drīz mums ir plānots, ka arī tur būvnieks uzsāks darbus,” uzsver Ivanovskis-Pigits.

Un 2. aprīlī tapis zināms, ka iepirkumā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mājvietas Lielās ģildes atjaunošanas projekta izstrādei pieteikušies septiņi pretendenti. Piedāvātās līguma cenas svārstās no 304 280 eiro līdz 764 698 eiro bez PVN. Tas nozīmē, ka pārskatāmā nākotnē tiek solīts uzlabot gadu gadiem mūziķiem neciešamos apstākļus.

Jānis Ivanovskis-Pigits stāsta:

“Šobrīd ir atvērti piedāvājumi, ir uzzinātas līgumcenas, kolēģi uzsāks piedāvājumu izvērtēšanu, es pieļauju domu, ka divu nedēļu laikā varētu pieņemt lēmumus par uzvarētāju, tad attiecīgi nogaidīšanas periods pārsūdzībām, un tad tiek slēgts līgums par būvprojekta izstrādi.”

Būvniecības darbi Lielajā ģildē varētu sākties nākamgad, un pasūtītāji pauž cerību, ka arī ārkārtējās situācijas pagarināšanas gadījumā spēs pielāgoties apstākļiem un darbus turpināt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti