Rīta Panorāma

3X3 kustības Latvijā vadītāja Inese Krūmiņa Lieldienu Laikā

Rīta Panorāma

Londonas zoodārzā sarīko olu ripināšanas sacīkstes

Ļauj muzejam ienākt savās mājās. Skype saruna ar Māru Lāci

Ārkārtējās situācijas laikā pabeigta eksponātu pārvešana no «Arsenāla» uz Muzeju krātuvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam izdevies pabeigt mākslas darbu pārvešanu no izstāžu zāles “Arsenāls”, kas februārī tika slēgta rekonstrukcijai, uz jauno Muzeju krātuvju kompleksu Pulka ielā, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja muzeja direktore Māra Lāce.

“Šī situācija, protams, nav viegla. Mēs visi esam spiesti strādāt noteiktos jaunos apstākļos. Nevarētu gan teikt, ka es savu darba kabinetu būtu pārnesusi uz mājām. Visbiežāk es tomēr uzturos savā darbavietā, protams, ievērojot visus attiecīgos noteikumus. Bet muzeja darbinieki strādā gan attālināti, gan strādā uz vietas,” par muzeja darbu ārkārtējās situācijas laikā stāstīja Māra Lāce.

“Un es varu teikt, ka šajā periodā mēs esam pabeiguši vienu ļoti lielu darbu – mēs esam pārvietojuši visus eksponātus no izstāžu zāles “Arsenāls”, kas tur glabājās, uz jaunajām Pulka ielas krātuvēm.

Tas bija milzīgs darbs, un tas ir izdarīts. Apmēram 50 tūkstoši krājuma vienības ir pārvietotas.”

Muzeja direktore atzīmēja – šajos apstākļos tas bijis arī loģistiski ļoti sarežģīts darbs.

Ārkārtējā situācija mākslas pasaulē viesusi arī finansiālas izmaiņas. 25. martā kļuva zināms, ka uzņēmējs un kultūras mecenāts Jānis Zuzāns nolēmis atcelt šogad ieplānoto finansējumu mākslas un kultūras norisēm. Kā skaidro uzņēmējs, šādu soli licis spert valdības lēmums ārkārtējās situācijas dēļ slēgt visas spēļu zāles, tostarp arī viņam piederošās. Starp Zuzāna atbalstītajiem projektiem ir arī Purvīša balva. Uz jautājumu, vai zināms, kas ar balvu notiks, ja tā zaudēs finansējumu, Māra Lāce atbildēja, ka šobrīd vēl nav pieņemts lēmums, ka balva netiktu atbalstīta. Viņa skaidroja:

“Balvas orgkomitejai ir vienošanās, ka jūlija vidū eksperti sanāks un izvērtēs pirmo pusgadu. Un jūlijā arī tiks pieņemts lēmums tālākai šīs balvas virzībai un attīstībai.”

Tikmēr Nacionālais mākslas muzejs arī krīzes laikā turpina interesentiem piedāvāt mākslu – virtuāli. Muzeja mājaslapā apskatāma gandrīz visa Latvijas Nacionālā mākslas muzeja videomākslas kolekcija.

Māra Lāce uzsvēra: “Protams, mums ir jāatzīst, ka šo darbu attēls datora ekrānā nav tas pats, kā demonstrēt mākslas darbus izstāžu zālē, bet es gribētu teikt, ka [..] šajos video darbos mākslinieki runā tieši par cilvēces lielajām problēmām, un tā mūsdienīgā valoda un stāsts, ko šie mākslinieki izstāsta, man šķiet, ir ārkārtīgi aktuāls.”

Tāpat šajās dienās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā virtuālās realitātes tehnoloģiju jaunuzņēmums “Vividly” digitalizējis daļu no mākslas dueta “Skuja Braden” izstādes “Samsāra”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti