RIBOCA2 tapušais mākslinieka Heinca Franka darbs tagad skatāms LU Botāniskajā dārzā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 22. jūlija Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza teritorijā būs skatāms austriešu mākslinieka Heinca Franka darbs, kas apmeklētāju uzmanīju izpelnījās pērn notikušajā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) izstādē.

Kā skaidroja biennāles pārstāvji, Heinca Franka (Heinz Frank, 1939–2020) dzīves laikā pēdējais radītais darbs “Das Drachen-Nashorn im Innersten ist das Rhino oder umgekehrt” (“Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi”) “parāda šķietami ierobežotas arhitektoniskās vides potenciālu atbrīvot kustību un ļauties fantāzijai.”

Mākslas darbs pērn tapa pēc RIBOCA pasūtījuma un tika izstādīts Andrejsalas teritorijā biennāles izstādē “viss reizē zied”. Darbs sākotnēji parādījās kā zīmējums 1978. gadā mākslas darbu sērijā “Der Hintergrund sei ich, Tiere im eigenenen anderen Zusammenhang mit Architektur”, taču pirmo reizi tika pārveidots par reālu vides objektu tikai 2020. gadā Rīgā.

“Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi”
“Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi”

Biennāles pārstāvji atzīmēja: “Šī pilsētvides elementa vienīgais mērķis ir atpūta, jo Heinca Franka instalācija iecerēta kā pūķa un degunradža formas rotaļu telpa – brīva un publiski pieejama zona, kurā bērni var iesaistīties un atklāt sevi pasaulei. Vienlaikus skulptūra ir abstrakta un iesaistoša jebkura vecuma vērotājam, jo tajā iekodētie mākslinieka vēstījumi piedāvā vairākus interpretācijas līmeņus. Blakus skulptūras astei parādās Franka daiļradē regulārais cauruma motīvs, ko mākslinieks uzskata par sākumu un galu, bet dzīvi – par to, kas notiek pa vidu. “Mana māksla ir telpa starp iekšupvērsto tukšumu un uz ārpusi vērsto iekšpusi,” viņš teicis, piedāvājot aprakstu savam uz āru izvērstajam degunradzim.”

“Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi”
“Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi”

Heincs Franks aizgāja mūžībā 81 gada vecumā, divas dienas pēc RIBOCA2 atklāšanas, tādējādi šis ir pēdējais radītais darbs. Darbu “Das Drachen-Nashorn im Innersten ist das Rhino oder umgekehrt” (“Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi”) Rīgas pilsētai ir dāvinājis Büro Heinz Frank un “LambdaLambdaLambda” galerija (Priština/Brisele), LU Botāniskajā dārzā tas uzstādīts ar Rīgas domes atbalstu Rīgas vasaras kultūras programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti