Rīta Panorāma

Jānis Stībelis izdod pirmo singlu "Sabiles vīns"

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Līvu Zorgenfreiju

Zināmi Purvīša balvas nominanti

Purvīša balvas eksperte: Iezīmējas tendence nominēt jaunos māksliniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Purvīša balva tika iedibināta 2008. gadā ar mērķi veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām. 2021. gada Purvīša balvai šobrīd nominēti septiņi mākslinieki. Kā atzīmē eksperte Līna Birzaka-Priekule, šī brīža nominantu saraksts iezīmē tendenci nominēt jaunos māksliniekus, kas iepriekš nav bijis tik raksturīgi.

Purvīša balvu pasniedz reizi divos gados. Šobrīd 2021. gada balvai izvirzīti septiņi pretendenti. Šo sarakstu ik ceturksni papildinās arī 2020. gada mākslinieku sasniegumi. Pēc tam no nominantu saraksta ekspertu grupa virzīs astoņus finālistus, no kuriem žūrija izvēlēsies vienu uzvarētāju – mākslinieku vai mākslinieku grupu.

Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis augstāko ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro pirms nodokļu nomaksas. Līdz šim tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Pašreizējie kandidāti iezīmējot tendenci nominēt jaunos māksliniekus. “Es varētu minēt, piemēram, Amandas Ziemeles “Kvantu matu implanti”, kas bija skatāma Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, vai Vikas Ekstas video darbu, vai Jāņa Šneidera izstādi galerijā “Look”,” skaidro Līna Birzaka-Priekule.

“Tā kā tā tendence nominēt jaunos māksliniekus ir daudz spēcīgāka, un jāsaka - tas ir skaidrojams arī ar to, ka tiešām ir ienākusi ļoti spēcīga jauno mākslinieku paaudze šobrīd Latvijas laikmetīgās mākslas ainā.”

Starp nominantiem atrodama arī mākslinieces Aijas Zariņas izstāde “Mosties, mosties reiz, svabadais gars” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē, Kristas un Reiņa Dzudzilo darbs “ZRwhdZ” Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Daces Lielās gleznu sērija “Palu ūdeņi” galerijā “Daugava”, Ingas Melderes darbs “Braunijs no Bruņinieku ielas”, kas ir apskatāms publiskā telpā uz Bruņinieku ielas Rīgā.

Līna Birzaka-Priekule uzsver, ka eksperts, izvirzot māksliniekus balvai, apraksta, kādēļ darbs tiek virzīts. Ar ekspertu viedokļiem iespējams iepazīties Purvīša balvas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti