Kultūras ziņas

Kino vakari Imanta Ziedoņa mājās Murjāņos

Kultūras ziņas

"Pūt, vējiņi!" izrāda Karostas manēžas drupās

Preiļos pulcējas izcilākie leļļu meistari

Preiļos pulcējas izcilākie leļļu meistari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Preiļu novada svētku laikā pilsētā norisinās arī pirmais starptautiskais autorleļļu festivāls, kurā izdevies pulcēt māksliniekus no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Azerbaidžānas un Nīderlandes. Apskatāmie objekti nav rotaļlietas, bet gan izcili mākslas darbi. Kā atzīst mākslinieki, katrā lellē var saskatīt cilvēku un sevi pašu, kurā mīt gan dažādas fobijas, gan arī prieks. Sev interesantu lelli varēs atrast gan bērni, gan arī pieaugušie.

Zīdainis, cariene, kuras tērpu rotā grezni, ar rokām darināti izšuvumi, dažādi lācīši un daudzi citi tēli apskatāmi pirmajā starptautiskajā autorleļļu festivālā "Leļļu vasara Preiļos", kurā vienkopus pulcējas izcili mākslinieki no vairākām valstīm.

"Burvīgākais šādos pilnīgi atšķirīgos darbos ir tas, ka tie nav politizēti. Ja paskatās uz darbiem, jūs neredzēsiet nacionalitāti. Lellē autors parāda cilvēku. Latviešu māte mīl savu bērnu tieši tāpat kā vāciete, francūziete, azerbaidžāniete. Tam nav nozīmes. Šīs sajūtas ir identiskas. Cilvēks tāpat arī raud, priecājas, un tas viss tiek atainots lellēs," stāsta mākslinieks no Azerbaidžānas Parvizs Guseinovs.

Mākslinieki uz Preiļiem atveduši savus labākos darbus. Vairums festivāla dalībnieku lelles veido stīmpank stilā. Tās pārsteidz ar savu raksturu un izmantoto materiālu dažādību, izšuvumu smalkumu. Dažkārt lelles šķiet gluži kā dzīvas.

"Zobainās lelles - mūsu bērnībā tādu noteikti nebija. Izskatās, ka pat īstie zobi ielikti. Esmu patīkami pārsteigta, ir ļoti skaisti. Ir uz ko paskatīties, tādas neredzētas lelles," teic Aļesja, izstādes apmeklētāja no Rīgas.

"90 procenti tie ir mākslas darbi. Pārsvarā tās ir kolekcionējamas lelles. Tās ir interjera lelles. Ir kolekcionāri, kas tās pērk un glabā kā dārgumu. Ja skatās to vērtību, tad var būt līdz pat pieciem tūkstošiem eiro. Saprotams, ka tā vairs nav rotaļlieta," uzsver Jeļena Mihailova, leļļu meistare no Preiļiem.

Kā atzīmē mākslinieki, iedvesma jaunam tēlam tiek gūta ik mirkli, no apkārtnes, kurā atrodies. "Ir ļoti dažādi. Dažkārt uzduries skaistam audumam un veidojas kaut kas nopietnāks. Arī, skatoties uz cilvēku sejām, kaut kas interesants nāk prātā. Mēs tikko aizbraucām dzīvot uz laukiem un, lūk, ir folklora," stāsta māksliniece no Krievijas Irina Gorjunova.

Savukārt bērni festivāla meistarklasēs apgūst leļļu un to aksesuāru izgatavošanas specifiku. "Viņi vairāk novērtē roku darba vērtību. Viņi saprot, ka tas ir interesanti, iespējams, pat labākas nekā veikalos pirktās rotaļlietas. Tajās ir vairāk dvēseliskuma, siltuma," saka Viktorija Golubeva, māksliniece no Tallinas.

"Es uzskatu, ka lelli vajag taisīt ar savu raksturu. Arī katram cilvēkam ir savs raksturs, savs mērķis, tāpat arī lellei," pauž radošo darbnīcu dalībnieks Vladislavs.

Tā kā Preiļi jau vairākus gadus ir zināmi ar mini karaļvalsti, kur var apskatīt vietējās mākslinieces darinātās lelles un, pārģērbjoties pašiem, iejusties karalisku personu tēlos, autorleļļu festivāls apvienots ar Preiļu novada svētkiem.

"Katras pašvaldības vērtība ir cilvēki, šis resurss mums ir veiksmīgi jāizmanto. Tāpēc mēs cenšamies novērtēt savus cilvēkus. Mūsu māksliniece Jeļena Mihailova noteikti ir cilvēks, kurš ir pelnījis uzmanību," uzsver Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda. Viņa arī norāda - autorleļļu festivāls noteikti tiks iedibināts kā Preiļu tradīcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti