Pēterbaznīcā skatāma trīs Latgales gleznotāju darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trīs dažādu paaudžu mākslinieki, kurus vieno Latgale un dabas izjūta, satikušies unikālā izstādē ar rakstnieka Jāņa Klīdzēja iedvesmotu nosaukumu „No vienas debesu puses". Izstādē, ko trešdienas vakarā atklās Rīgas Svētā Pētera baznīcā, līdzās skatāmi novadnieku Jāzepa Pīgožņa, Jāņa Streiča un Gundegas Rancānes darbi. Labi pazīstamas Latvijas ainavas mijas ar sajūtu iedvesmotiem dabas skatiem un košām klusajām dabām.

Pēterbaznīcas klusumā un augstajās velvēs "iekārtojušies" vairāki desmiti gleznu - lai gan rokrakstos atšķirīgi, tomēr harmoniski un sajūtās līdzīgi „no vienas debesu puses" nākušo Jāzepa Pīgožņa, Gundegas Rancānes un Jāņa Streiča darbi.

„Te ir vairākas vietas Latvijā, Latgale, pašu mājas Lietuvā, lūk, kur Nemuna," par saviem jaunākajiem darbiem stāsta Latgalē dzimušais kinorežisors un arī gleznotājs Jānis Streičs.

Savos jaunākajos darbos viņš iemūžinājis arī Boņuka un Rūdolfa pagalmus no filmēšanas vietām. Latvijas ainavas te satiekas ar sievas mājām Lietuvā. „Šī ir zīmīga vieta - Anspoki Preiļos, vieta, kur man šūpulis kārts. Tā ir vecā pienotava, aiz tā krūma ir logs, tur mēs ar tēvu un māti dzīvojām. Tēvs tur gāja kalpa gaitās," stāsta Streičs.

Labprātāk gan Streičs runā nevis par savām, bet baznīcas otrā pusē skatāmajām latgaliešu Jāzepa Pīgožņa un Gundegas Rancānes gleznām. Laikabiedru Pīgozni Streičs sauc par savu skolotāju, bet Rancāni raksturo kā izcili talantīgu jaunās paaudzes mākslinieci. 

„Šajā izstādē ir pieci pavisam jauni darbi no pagājušā gada rudens un šā gada pavasara. Šogad bija ļoti ražīgs un iedvesmojošs pavasaris," saka Rancāne.

Māksliniece dzimusi un arvien dzīvo gleznainajos Rēzeknes novada Makašānos, kur gan glezno, gan vada Amatu vidusskolu. Līdzās jaunākajām gleznām šajā izstādē skatāmi arī vecāki, bet vēl ne reizi neizstādīti darbi no mākslinieces eļļas glezniecības pirmsākumiem. „Glezniecībā mani vienmēr ir interesējis kolorīts. Krāsu gamma dažādos diennakts mirkļos, dažādos gadalaikos. (..) Protams, katra glezna ir ne tikai krāsas, ne tikai gaismas un kompozīcija. Man tās noteikti ir arī emocijas (..). Piemēram, šie smiltsērkšķi, kas uzgleznoti šā gada martā. 

"Pie mums, lauku mājās, bija bagātīga smiltsērkšķu raža, kaut kas no tā bija salikts burkās, bet daļa zariņu bija saldētavā. Un vienā brīdī atnāca sajūta, izvilku zariņu un uzgleznoju sajūtas," stāsta māksliniece.

Trešais izstādes dalībnieks Jāzeps Pīgoznis bijis arī Gundegas Rancānes pasniedzējs. Eļļas glezniecībā pazīstams kā lielisks ainavists, viņš izstādēs piedalās jau vairāk nekā 50 gadu.

Ideja sapulcēt visus trīs māksliniekus vienā izstādē atnākusi pavisam dabiski, saka Pēterbaznīcas pārvaldes direktora vietniece Una Jansone. „Vienkārši dzīve ir iedevusi laimīgo kārti, ka visi šie trīs cilvēki satiekas Pēterbaznīcā. Protams, viņus vieno tas, ka viņi nāk no vienas puses - Latgales. Es negribu mēģināt klasificēt ģeogrāfisko vai sirds piederību kā noteicošo, bet domāju, ka kāda vienojoša nots viņu darbos nolasās. (..) Domāju, ka šī satikšanās, tāpat kā Latgale, vienmēr baro mūs, pilsētniekus, un ne tikai rīdziniekus."

Izstādei dotajam nosaukumam „No vienas debesu puses" ir kāds īpašs stāsts, atklāj Jānis Streičs. „Šis jēdziens - debesu puse - iegājies no Jāņa Klīdzēja „Cilvēka bērna", kad Boņuks sunim saka: „Jā, nekur nav tādas debesu puses kā pie mums!". Tā kā triju mākslinieku saknes ir Latgalē, tad tā arī nosaucām - „No vienas debesu puses". Tas ir kā gara veltījums Klīdzēja simtajai dzimšanas dienai. Cik nu mūsu pašu gars un dvēsele, kaut kas no tās debesu puses te jūtams, grūti pateikt, bet kā iedvesmotājs šis teiciens bija."

Jāzepa Pīgožņa, Jāņa Streiča un Gundegas Rancānes kopīgo izstādi Svētā Pētera baznīcā varēs aplūkot līdz 8.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti