Mūkusalas mākslas salonā četras izstādes vienlaicīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdz 5.oktobrim Mūkusalas mākslas salonā vienlaicīgi skatāmi četri izstāžu projekti. Ar glezniecības klasiķu darbiem no salona kolekcijas saspēlējas laikmetīgās mākslas pārstāvji, kuru darbi tapuši kā saturiskas paralēles vai tiešas atsauces par iepriekšējo gadsimtu mākslu.

Izstāžu kuratore Līga Lindenbauma vecmeistaru darbu eksponēšanu kopā ar laikmetīgo mākslu izmēģinājusi jau iepriekš, strādājot Tukuma muzejā.

Tur es atradu šo izstāžu veidošanas stratēģiju,” stāsta Lindenbauma. „Sasaiste bija vai nu saturiska vai vizuāla, vai konceptuāla. Un jau tad es atklāju, ka šī shēma ļoti labi strādā, jo šādā veidā ir iespējams sasniegt divas dažādas skatītāju grupas.”

Viena no grupām ir tā, kurai patīk klasiskās mākslas vērtības, bet otra – kurai patīk laikmetīgā mākslas un kura interesējas par mūsdienu mākslas procesiem.

Lielajā zālē skatāma latviešu glezniecības klasiķa Konrāda Ubāna (1893-1981) darbu izstāde „Ainava”. Tā izseko mākslinieka rokraksta attīstībai sākot ar agrīniem mācību gadiem, modernisma meklējumiem un beidzot ar rokraksta atrašanu. Ubāna gleznas videoprojekcijās "Laika plūsma” uz salona fasādes interpretē Ineta Sipunova (1970). Vecmeistara Pārdaugavai veltītās ainas iedzīvina šo vietu mūsdienu videofiksācijas, apcerot laika plūdumu, pārmaiņas pilsētā, tās iedzīvotājos, un veidojot tiltu starp 20. un 21. gs. Rīgu.

Mazajā zālē skatāmi mūsdienu mākslinieka Kristiana Brektes (1981) jaunākie darbi „Animālijas”, kuri tapuši sekojot mednieku kolektīviem un fiksējot nomedītos dzīvniekus.

Šo pašu tēmu iemīļojis 18. gs beigu un 19. gs. sākuma Baltijā populārais gleznotājs un mednieks Johans Heinrihs Baumanis (Baumann, 1753-1832). J.H.Baumaņa dzīvnieki, putni un suņi uz ainavu fona trīs darbu ekspozīcijā „Medījumi” skatāmi salona Balkonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti