Kultūras ziņas

Parasta dzīve neparastā tekstilā

Kultūras ziņas

Mākslinieki atdzīvina tukšos Rīgas namus

Krāšņi iesējumi latviešu cimdu rakstu grāmatai

Mencendorfa namā krāšņi iesējumi latviešu cimdu rakstu grāmatai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mencendorfa namā līdz 11.jūnijam skatāma oriģinālsējumu kolekcijas izstāde “Latvieša cimdi”, kurā piedalās 16 autori.

No vēl neiesietajām "Senās klēts" dibinātājas Marutas Grasmanes apjomīgā cimdu rakstu apkopojuma grāmatas iespiedloksnēm dažādi mākslinieki izveidojuši oriģinālsējumu kolekciju “Latvieša cimdi”, kas radīta par godu divdesmitpiektajiem latviešu Dziesmu svētkiem un jau paceļojusi pa Latviju.

„Rakstu rakstīšana – tas ir bezgalīgs stāsts, ko var redzēt šajā izstādē, kur mēs 16 cilvēki esam improvizējuši katrs pa savam dažādos sējumos, un tā ir tēma, pie kuras var strādat mūžīgi, tāpat kā cimdiņš neatkārtojas, tāpat šīs grāmatas neatkārtojas,” uzsver Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijas vadītāja Ilizane Grīnberga.

Katrs sējums ir unikāls un veidots ļoti atšķirīgos stilos, aptverot gan dažādu gadsimtu un kultūru ietekmes, gan izmantojot dažādus materiālus – ādu, koku, metālu, tekstilu un papīru.

Izstādē aplūkojams seno kristīgo ēģiptiešu grāmatsiešanas veids un armēņu grāmatsējuma variācijas, viduslaiku un Renesanses grāmatu oriģinālsējumu veidošanas stils, kā arī klasiskais franču sējuma veids.

No 5. līdz 7. jūnijam Rīgā notiks starptautiska konference „Cimdu pasaule”. Lektoru vidū būs ne tikai Latvijas tautas lietišķās mākslas nozares eksperti, bet arī viesi no Norvēģijas, Zviedrijas, Nīderlandes un Igaunijas. Šāda mēroga konference, kas veltīta rokdarbiem, Latvijā tiek rīkota pirmo reizi.

Konferences laikā notiks gan sarunas par cimdu adīšanas tradīcijām un tehnikām, gan praktiskas nodarbības. Tās dalībnieki būs rokdarbu praktizētāji no Latvijas, Kanādas, Dānijas un citām valstīm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti