Marka Rotko mākslas centrā atklās zemei veltītu izstāžu sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 14.novembra līdz 31. janvārim Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā varēs apskatīt piecas jaunas izstādes, kuru vienojošais motīvs krāsu, kompozīciju un emociju līmenī ir saistīts ar zemi.

Brūnie un zelta toņi caurvijas Borisa Bērziņa darbos izstādē no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas. Marka Rotko mākslas centrā eksponēti 54 klasiķa darbi – gleznas un zīmējumi.

Boriss Bērziņš nemeklē speciālas tēmas un modeļus, bet veido kompozīcijas, it kā vienlaicīgi sacerot un attīstot sižetus, kas atklāj viņa tēlaino domāšanu un netradicionālo pasaules redzējumu, – tā ir dzīve ap mums, dzīve, kurā galvenais ir un paliek cilvēks – kā mākslinieka intereses un izpētes objekts. Kaut arī katra darba pamatā ir konkrēti dzīves norišu vērojumi, stāstam ir pakārtota nozīme, jo sadzīviskos, vienkāršos notikumus un lietas Boriss Bērziņš ir pacēlis līdz filozofiska vispārinājuma līmenim.

Kompozīcijās mākslinieka izdoma plūst izšķērdīgi un krāsaini. Tēlaini un asprātīgi tvertās improvizācijās uzplaiksna bagāta izteiksmes līdzekļu palete, tajās skaidri saskatāmas arī citas vērtības un paveras plašāki dziļumi, nekā, iespējams, dažbrīd bijis padomā pašam māksliniekam.

Zemes izstāžu sezona piedāvās ieskatu arī lietuviešu mākslā ar Vaidota Januļa grafikas izstādi "Atmiņu krātuve", kā arī Lietuvas mākslinieku savienības izstādi "Lietuvas mākslas telpa", kur būs apskatāmi grafikas, keramikas, glezniecības un tēlniecības tehnikās veidotie mākslas darbi, aktualizējot zemes tematiku starpvalstu līmenī. Savukārt grafiķes Anitas Nikuļcevas darbi būs skatāmi izstādē "Četri gadalaiki".

Jaunajā izstāžu sezonā varēs apskatīt arī tekstila miniatūru izstādi "Cietokšņa vaļņi", šīs izstādes mākslas darbi tika radīti Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā starptautiskās tekstilmākslas rezidencē, kura norisinājās no 3. līdz 13.novembrim.

Zemes izstāžu sezonas atklāšanas pasākums notiks 14.novembrī plkst. 16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti