Kultūra

Tukumā un Ādažos notiks jaunā koncertprogramma "Ceļā pie Tevis"

Kultūra

Lielajā Ģildē izskanēs koncerts „Amerikāņu gadalaiki un Graffiti kamerorķestrim”

Marka Rotko centrā apskatāms Edvarda Munka oriģināldarbs

Marka Rotko centrā pirmo reizi Latvijā apskatāms Edvarda Munka oriģināldarbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Marka Rotko centra ceturtā gadadiena tiek svinēta ar jaunu izstāžu sezonas atklāšanu, kas nosaukta par “Klusuma sezonu”. Klusums gan šajā sezonā Marka Rotko centrā, visticamāk, pārvērtīsies par lielu troksni. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā pirmo reizi Latvijā būs apskatāms norvēģu mākslinieka Edvarda Munka orģināldarbs “Advokāta Ludviga Meijera portrets”. Jaunās izstāžu sezonas atklāšana notiks 21. aprīlī.

Edvarda Munka orģināldarba “Advokāta Ludviga Meijera portrets” izstādīšana ir īpašs notikums ne vien Marka Rotko mākslas centrā, bet visā Latvijas kultūras dzīvē, jo pirmo reizi Latvijas mākslas vēsturē būs apskatāms Munka orģināldarbs, kas Daugavpilī nonācis no Norvēģijas Tronheimas Mākslas muzeja.

Marka Rotko centra pārstāve Inita Paegle stāsta, ka glezna atvesta pirms Lieldienām, bet izpakota vien tad, kad Daugavpilī ieradās Tronheimas Mākslas muzeja pārstāve. Atbildība par šo gleznu ir liela.

“Mūsu glabāšanas telpā visiem bija baltie cimdi rokās. Munks tika izņemts no kastes, tika izveidots slēdziens par to, vai viss ir kārtībā, vai ceļā nav nekas atgadījies, vai glezna ir tāda, kāda ir viņa bijusi muzejā Norvēģijā. Tuvākās stundas laikā darbiņš karāsies “Klusuma telpā”, un Munks būs saticis Rotko Daugavpilī," stāsta Inita Paegle.

Ideja atvest Munka darbu uz Daugavpili radās Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietniekam Mārim Čačkam. Viņš pagājušā gada vasarā viesojās Tronheimā, kas ir Daugavpils sadraudzības pilsēta. Ciemošanās laikā grupa no Daugavpils devās arī uz muzeju, un tur Māris Čačka ieraudzīja Munka darbu, un tad lolotā ideja par Munka atvešanu uz Latviju kļuva reāla.

“Tā bija ideja, ko mēs lolojām vismaz divus gadus, ka varētu būt Munks, varētu būt vēl kāds slavens mākslinieks un vēl kāds, lai savā veidā radītu dialogu starp Rotko un kādu tikpat vērtu, tikpat pazīstamu mākslinieku, kas veidojis noteiktas nācijas kultūru," stāsta Māris Čačka.

Tronheimas muzejā ir tikai viens Munka darbs, tāpēc tā ir liela uzticēšanās pusgada garumā savu vērtīgo īpašumu uzticēt Marka Rotko centram. Tronheimas muzeja pārstāve Ivonne Geislere atzīst, ka sākumā bijusi satraukta par gleznas transportēšanu, tomēr tagad redz, ka satraukumam nav pamata. Daugavpilī Munka darbs būs drošībā un atbilstošos apstākļos.

Jaunās izstāžu sezonas atklāšanā bez Munka orģināldarba būs apskatāmas vēl sešas vērienīgas izstādes. Varēs iepazīties ar vietējiem un ārvalstu māksliniekiem aktuālo. Piekto reizi Daugavpilī notiks lielā Latgales reģiona mākslas konkursa izstāde. Tāpat varēs iepazīties ar Lielbritānijas, Austrālijas, Lietuvas mākslinieku, kā arī Dānijā dzīvojošās latvietes Lindas Zīveres darbiem.

“Šoreiz, svinot Marka Rotko centra četru gadu jubileju, mēs iecerējām, ka veidosim izstāžu kontrastu kopumu, jo sezona saucas “Klusuma sezona”. Seši projekti sasaucas ar šo klusuma tēmu," turpina Māris Čačka.

Klusums gan jaunajā izstāžu sezonā būs nosacīts. Māris Čačka atzīst, ka sezona iesāksies ar simbolisku troksni un klusumu, kas caur kontrastiem vilinās.

“Šis kontrasta variants ir Munks neatkarīgi no tā, ka mēs neesam atveduši “Kliedzienu”, bet tieši ar “Kliedzienu” asociējas Munks; jebkuram cilvēkam, kurš nestudē mākslu, Munka vārds zināms ar “Kliedzienu”. Tie ir kontrasti, stāstījums par divu līdzās pastāvošo ģēniju atšķirīgām darbībām, rokrakstu, bet satikšanos Daugavpilī un pirmo reizi Latvijā," skaidro Māris Čačka.

Marka Rotko centrā jaunās sezonas atklāšanā notiks starptautisks mākslas speciālistu diskusiju forums “Munks satiek Rotko Daugavpilī”. Aprīļa izstāžu sezona būs skatāma līdz 2.jūlijam, taču Munka oriģināldarbs Marka Rotko centrā - līdz 19.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti