Kultūras rondo

Ik trešdienas vakaru norisināsies laikmetīgās un video mākslas festivāls "Ūdensgabali"

Kultūras rondo

Klajā nācis pirmais Baltijas literārais žurnāls "No More Amber"

Marka Rotko centrs piedāvā iepazīt keramiķa Pētera Martinsona darbus jaunā formātā

Marka Rotko centrā gads keramiķa Pētera Martinsona zīmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Svinot Daugavpilī dzimušā un pasaulē atzītā keramiķa, arhitekta un mākslas pedagoga Pētera Martinsona deviņdesmitgadi un gaidot Pētera Martinsona mājas atklāšanu Daugavpils cietokšņa pulvera noliktavas ēkā, biedrība "WeRock" sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru piedāvā iepazīt keramiķa radītos porcelāna mākslas darbus jaunā formātā – izmantojot mobilās ierīces.

“Apziņa, ka izcili mākslas darbi ir pieejami tikai slēgtās izstādēs un kolekciju krātuvēs, rosināja meklēt veidus un iespējas, kā tos padarīt sasniedzamus sabiedrībai,” saka digitālās izstādes veidotāji.

Pērkona lietus izmērcē Marka Rotko mākslas centra pagalmu, taču te fundamentāli neizgaistošā digitālā versijā lietus un pērkona dārdu pavadītā Pēterdienā apmeklētājiem, kā izrāda Rotko centra Galvenā krājumu glabātāja Zane Melāne, kļūst pieejama jauna, unikāla izstāde – veltījums keramiķim Pēterim Martinsonam viņa  deviņdesmitgadē.

Sajust mākslas un tehnoloģiju mijiedarbību, izmantojot mobilās ierīces, caur papildināto realitāti iespējams iepazīt un no citāda rakursa apskatīt keramiķa porcelāna darbus. Tas ir Latvijā unikāls projekts, stāsta biedrības “WeRock” pārstāve, māksliniece Inguna Levša.

Inguna Levša ir Daugavpils pilsētas galvenā māksliniece, un šī izstāde viņai, kā pati saka, ir “savdabīga tikšanās ar slaveno keramiķi Pēteri Martinsonu”.

Pēterim Martinsonam veltīta papildinātās realitātes izstādes publicitātes attēls
Pēterim Martinsonam veltīta papildinātās realitātes izstādes publicitātes attēls

Zane Melēne uzsver, ka Marka Rotko mākslas centra apmeklētājiem šī būs tikai viena no iespējām, kā iepazīties ar Pētera Martinsona daiļradi, jo šis gads savā ziņā Rotko centrā rit Martinsona zīmē.

Kamēr Martinsona māja Daugavpilī vēl tikai top, Marka Rotko mākslas centrs plaši vēris durvis vaļā un apskatei piedāvā vasaras sezonas izstāžu ciklu. Arī  te jaušamas Pētera Martinsona noskaņas un ne tikai.

Juta Rindina par savu projektu “Līksmā māksla” izsakās šādi: “Izstādes pamatmotīvs ir vienkārši prieks. Prieks no saskarsmes ar mālu, porcelānu, akmens masu. Kad iekšējā redze tev piedāvā ainu, figūru vai formu un pienāk brīdis to īstenot materiālā. Man nav misijas apziņas “pārveidot” vai “uzlabot” pasauli. Manos darbos nav atsauču uz aktuāliem pasaules notikumiem, nav aicinājuma uz “zilu”, “zaļu” vai “dzeltenu” dzīvesveidu. Tie ir darbi, kas radušies, klausoties mūziku, lasot, pētot mākslas grāmatas vai tramvajā vērojot cilvēkus. Tie ir darbi, ar kuriem varu sadzīvot vienā darbnīcā. Figurāli darbi ar stāstošu sižetu, dažāda veida trauki, rotaļas ar formu un glazūru. Un radīšanas prieks, kas pusnopietni, puspajokam jau robežojas ar māniju – to gribas izjust vēl un vēl. Tās ir rotaļas un spēles ar iztēli, iekšējā redze.”

Turpat Rotko centrā līdzās keramikai veiksmīgi sadzīvo dažādu mediju māksla, ko raksturo sulīgas krāsas, formu daudzveidība un augstvērtīgs radošais darbs. Šie mākslas projekti būs skatāmi visu vasaru un daži pat līdz rudenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti