Kultūras ziņas

Radošā cilvēka statuss Latvijā

Kultūras ziņas

Krievijas provokatīvais mākslinieks Oļegs Kuļiks Rīgā

Laikmetīgās mākslas festivāls jauno tehnoloģiju varā

Laikmetīgās mākslas festivālu ievada izstāde «Save As»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sācies festivāls "Māksla + Komunikācija", kuru ievada izstāde, kas nedod instrukcijas, bet uzdod jautājumus par laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu. „Save As" jeb „saglabāt kā".

Šis festivāls ik gadu pulcē aptuveni 100 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Tie ir cilvēki, kas jaunāko mākslā apvieno ar jaunāko mediju tehnoloģiju pasaulē.

Zināmā mērā, ar izstādi mākslinieki mums piedāvā aizceļot nesenā pagātnē.

Mēs to redzam kā zombiju mediju, kas atgriezies dzīvē. Tas mēģina ar mums runāt, pat sauc pēc mūsu uzmanības. Kādreiz tas bija dārgs aprīkojums, tagad tie ir atkritumi," saka franču mākslinieks Bendžamins Golans.

„Izstādē redzamie darbi izvirza divas konfliktlīnijas. Viena –, ka tiek izmantoti darbi, kas ļoti ātri noveco. Otra ir plašāka – tā ir mediju masu kultūras, kas šobrīd, piemēram, rada miljardiem attēlu dienā. Mākslinieki nevar paiet garām šai situācijai," skaidro izstādes kurators Raitis Šmits.

Laikmetīgā māksla ir interaktīva. Arī izstādes apmeklētājiem ir iespēja piedalīties mākslas darba radīšanā, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Piemēram, šī krievu mākslinieku grupas „Elektrobutiks" ierīce dažu minūšu laikā ikvienam palīdzēs radīt mākslas darbu.

Mēs īstenojām 20.gadsimta sākuma avangardistu ideju, ka katrs var radīt mākslas darbu vai to cilvēku vietā dara mašīna," atklāj mākslinieks Aleksejs Šulgins no Krievijas.

Izstādē būs apskatāmi interaktīvi mediju mākslas darbi, kuru autori ir starptautiski atzīti tīkla mākslas pionieri, kas turpina aktīvi darboties mūsdienu mediju mākslas laukā. Izstādes mākslinieki: Aleksejs Šulgins, Aristarks Černiševs, Oļa Ļaļina, Dragans Espenšīds, Sesile Babiole, Hīss Bantings, Roberts Sakrovskis, Konstants Dullārts, Lamberto Teotino, Bendžamins Galons, Karls Klomps, Gijs Gīskes, Toms Verbrugens, mākslinieku kolektīvs "Jodi", Parags Kumars Mitals, Evans Rots  u.c.

Bez izstādes festivāla programmā gaidāma mediju mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures konference „Renew" ar ievērojamu laikmetīgo domātāju Ļeva Manoviča un Erki Huhtamo piedalīšanos. Tāpat gaidāmi koncerti, kuros piedalīsies tādi spoži laikmetīgās mūzikas meistari kā Maikls Senšerijs un Luka Forkuči.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti