Kultūras rondo

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka Gints Grūbe un Ilze Burkovska-Jakobsena

Kultūras rondo

Lielās mūzikas balvas Mūža balvas ieguvējs - diriģents Aleksandrs Viļumanis

"Purvīša balvas 2021" kandidāti Rasa un Raitis Šmiti

Jauno mediju kultūras centra RIXC platformā «Immersive RIXC» notiks virtuālās ekskursijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jauno mediju kultūras centra RIXC interneta vietnē “Immersive RIXC” iespējams aplūkot projekta “Sensorijs” darbus, doties “imersīvajās ekskursijās”.

RIXC dibinātājs, mākslinieks Raitis Šmits Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta, ka, mākslinieks būdams, ļoti labi apzinās vajadzību ne tikai radīt jaunus darbus, bet arī parādīt tos citiem. Pandēmijas laikā izstādes notiek ļoti fragmentēti vai nenotiek vispār. Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu izdevies radīt interneta vietni “Immersive RIXC”. No jaunākajām un interesantākajām sadaļām Šmits īpaši izceļ RIXC “digitālo galeriju”.

Tā ir iespēja māksliniekiem radīt savu darbus tieši interneta videi.

Jaunajā platformā iespējams iepazīties ar projektu “Sensorijs”. Tajā piedalījās pieci mākslinieki – Krista Dintere, Santa France, Kristīne Krauze-Slucka, Alvis Misjūns un Ivo Tauriņš. Ar viņiem sarunājas mākslas teorētiķi Ilva Skulte un Helmuts Caune, kuri pēcāk darbiem piešķīra kontekstu. Šmits piebilst, ka bez tiešsaistē skatāmajiem darbiem radīti arī tādi, kas skatāmi klātienē, protams, vien tad, kad tas būs iespējams.

Raitis Šmits norādīja: “Tas formāts ir pārcelts savā ziņā no mūsu izstādēm reālajā telpā. Visās festivāla atklāšanās mēs vienmēr vadājam cilvēkus ekskursijās un stāstījām par darbiem. Ir labi, ja par viņiem pastāsta plašāk, un tad ir lielāks solis pretī skatītājiem. Un šo formātu es mēģināju pārcelt šodien arī uz šīs te virtuālās platformas atklāšanu.”

Lūgts skaidrot jaunās platformas “Immersive RIXC” nosaukumu, Šmits stāsta: “Tas [immersive] ir angļu vārds, ko bieži lieto, runājot par virtuālajām tehnoloģijām, bet ne tikai. Tā ir sajūtu pārņemšanas ideja. Var būt arī “immersive” skaņas instalācija – iegremdējoša, visaptveroša skaņas instalācija, kurā cilvēks, izmantojot savu sensoro aparātu, iegremdējas mākslinieka radītajā pasaulē. Tas ļoti tieši attiecas arī uz virtuālās realitātes tehnoloģijām.”

Māksliniece, RIXC līdzdibinātāja Rasa Šmite aicina sekot līdzi platformas “Immersive RIXC” jaunumiem, piebilstot, ka jau nākampiektdien, 5. februārī, iespējams doties virtuālās ekskursijās. Vispirms vietnē “Zoom” Raitis Šmits interesentiem ierādīs, kā “navigēt” pa apjomīgo projektu.

Rasa Šmite atzina: “Mēs uztaisījām tieši, lai būtu tāda mājaslapa, kurā ir ļoti maz teksta un ļoti daudz attēlu. Un mākslinieki paši runā par saviem darbiem un paši darbi, kas ir arī internetā bāzēti, kā Santai Francei vai agrīnie tīkla mākslas darbi, ka tie ir pieejami un apskatāmi.”

Mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti ar darbu “Atmosfēriskais mežs” iekļuvuši “Purvīša balvas 2021” fināla astotniekā. Nu jau top jauni darbi, un arī to radīšanā Šmiti sadarbojas ar zinātniekiem. Mākslinieki turpina interesēties par siltumnīcefektu un mākslīgo intelektu. Aizraujoša šķiet arī iespēja modulēt nākotnes izmaiņas Latvijas dabā. Kas notiks pēc 25 gadiem? Vai būs citādāki koki? Ar to Šmiti eksperimentē savā siltumnīcā – laboratorijā, imitējot mākslīgos, sintētiskos apstākļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti