Kultūras rondo

Izstāde "2020: mūžības perspektīva" veltīta bibliotēkas krājuma saglabāšanai

Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Arta Arnicāne atskoņo Bēthovenu; iepazīstam mākslinieku Ādamu Alksni

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā jaunā izstāžu sezona kā oda grafikai

Jaunajā izstāžu sezonā Marka Rotko mākslas centrā tiekas grafikas mākslas projekti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Septiņi starptautiski grafikas projekti iezīmē šī gada pirmo izstāžu sezonu Marka Rotko centrā Daugavpilī. Burtiskā izpratnē tie gan visi nav grafikas darbi, tomēr radīti ciešā sasaistē ar grafiku. Tāpat praktiski visās izstāžu telpās ir iespēja saskatīt vai nojaust arī paša Marka Rotko klātbūtni.

Kā oda grafikas mākslas virzienam ar septiņiem starptautiskiem mākslas projektiem Rotko mākslas centrā aizvadītās nedēļas nogalē 7. februārī durvis vērusi jaunā izstāžu sezona.

“Šogad mēs svinēsim septiņus gadus Rotko centram, ir septītais datums, un mēs atklājam septiņus grafikas projektus,” iepazīstina Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Viena no lielākajām izstādēm šoreiz atvēlēta pagājušajā gadsimtā dzīvojušajām lietuviešu grafiķim Romam Viesulam (1918-1986), izcilajam un starptautiski slavenajam litogrāfijas meistaram. Viesula darbi atvesti no Lietuvas mākslas muzeja un apveltīti ar īpašu noskaņu un rokrakstu.

“Tie nav burtiski grafikas projekti. Lielākā daļa ir izteikta grafika. Bet arī pārējie citos medijos radītie izstāžu darbi ir ciešā sasaistē ar grafiku,” turpina Čačka.

Grafiķis Roms Viesuls izpelnījies plašu atzinību un kļuvis starptautiski slavens kā litogrāfijas meistars, pagājušajā gadsimtā devis arī ievērojamu ieguldījumu šīs tehnikas popularizēšanā ASV. Viņa darbus raksturo izteiksmīgums, vitalitāte, tehniskā virtuozitāte un pārliecinošs krāsu lietojums. Viņa abstraktās vīzijas slēpj smeldzošas sāpes un neviltotu emocionālo pārdzīvojumu, kurā var atpazīt mūsdienu sarežģīto pasauli.

Savukārt cilvēka eksistences trauslums un sāpes par dzimtenes zaudējumu atbalsojas īpašā darbu sērijā “Raudas”, kas aizvadītā gadsimta 70. gados atklāja Viesula novatoriskos mēģinājumus atrast saikni starp attēlu un skaņu.

Fligrāns un saturiski bagāts ir arī Baltkrievijas mākslinieces Marinas Kapilovas litogrāfiju kopums un bronzas skulptūras. Šai izstādei dots nosaukums “Sazaroto taku dārzs” par godu viņas iemīļotajam rakstniekam Horhem Luisam Borhesam un vienam no viņa stāstiem ar tādu pašu nosaukumu.

“Tāpat Marka Renāra glezniecība, kas ir ļoti grafiska un luminiscējoša, lineāra. Tāpat Delijas Maksimas brīnišķīgie keramikas darbi. Tie savā ziņā ir grafiskas kompozīcijas no kādas fantastiskās pasaules. Līdzīgi ir arī ar “Zīmes”, kas faktiski sākotnēji kā skice ir grafikas darbs, lai taptu piespraude – zīme,” par jauno izstāžu sezonu Marka Rotko mākslas centrā stāstījumu turpina Māris Čačka.

“Zīme” jeb “Mark” ir Latvijas rotu asociācijas piedāvātā izstāde, kur izstādītas dažādu autoru radītie darbi – piespraudes.

“Zīme, kā mēs zinām, pieļauj dažādus skaidrojumus, šajā gadījumā mēs vairāk uzsveram grafisko nozīmi, ka zīme ir kā nospiedums, kā pēdas.

Pēc tam mēs atpazīstam, atšķiram. Tai ir kaut kāda simboliska nozīme. Un vēl šajā nosaukumā mēs esam centušies iekodēt tā cilvēka vārdu, kas ir mūsu iedvesmas avots, un tas ir Marks Rotko,” stāsta Rotu mākslas biedrības vadītāja un viena no autorēm Zane Vilka.

Jaunajā izstāžu sezonā dažādo mākslinieku darbu saskares punkts ir un paliek Marks Rotko. To akcentē arī Māris Čačka.

“Ja mēs paskatāmies, sasaiste bija ar lietuviešu mākslinieka, kurš ir Latvijā, Ilūkstes pusē, dzimis, Roma Viesula retrospektīvo izstādi, kurš ir dzīvojis turpat līdzās, kur Marks Rotko Ņujorkā. Tāpat Rotu mākslas biedrības izstāde "Zīme" jeb  "Mark" – arī šāda sasaiste. Ne tikai burtiski ņemot grafisko simbolu valodu vai krāsu pārnesot metāla faktūrā. Marks Rotko ir arī līdzās," norāda Māris Čačka.

Spilgtumu un grafisku līniju gleznās jaunajā izstāžu sezonā Rotko centrā ienes beļģu mākslinieka Marka Renāra darbi, savukārt atskats pagātnē, cilvēka un laika aspekts analizēts starptautiskā grafikas projektā "Cilvēks un laiks”. Bet īpašu grafisku noti nosaka vācu mākslinieces un režisores Karo Jostas (Vācija) projekts „Abstraktā ekspresionisma gaistošās pēdas”.

Oda grafikas mākslas medijam ar septiņiem starptautiskiem mākslas projektiem Rotko mākslas centrā apmeklētājiem būs pieejama līdz 12. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti