Kultūras ziņas

Top jogas, ājurvēdas un Indijas mūzikas terminu vārdnīca

Kultūras ziņas

Maikls Kaešamers – vienkārši pianists

Rotas, trauki un "Turandotas" zigzagi

Izstāžu birums Rīgā – rotas, trauki un «Turandotas» zigzagi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bagātīgs izstāžu birums piedzīvojams galvaspilsētas galerijās. “Rīgas mākslas telpā” aplūkojami slovāku laikmetīgā stikla un keramikas trauki, galerijā “Putti” – laikmetīgās un konceptuālās rotas, bet galerijā “Alma” – Kriša Salmaņa jaunākais darbs, kas meklē saistību starp Pučīni operu “Turandota” un ķīniešu tautasdziesmām.

Divdesmit gadu pastāvēšanas jubilejas gadā mākslas galerija “Putti” noslēdz savu darbību ar pēdējo starptautisko laikmetīgo un konceptuālo rotu izstādi “Rota nav tikai rota. Finisāža”. Ekspozīcijas īpašo iekārtojuma dizainu veidojis dizaineru tandēms MAREUNROL’S, radot mantu pakošanas atmosfēru.

Galerijas “Putti” īpašniece Agita Putāne skaidro:

“Ar šo izstādi es gribēju parādīt, ka rota nav tikai kā tās galvenais estētiskais simbols, bet tas ir kaut kas vairāk, tā ir intelektuāla lieta, un gribēju parādīt to robežu, ka tā ir ļoti plaša.

Izstādē skatāmi dažādi konceptuālo rotu piemēri – mākslinieks Emanuels Lakosta no Francijas izgatavojis rotas ar nosaukumu “Mēles” – šķietami ikdienišķo maņas orgānu izgatavojot no tīra zelta, mākslinieks parāda tā vērtību. Savukārt mākslinieks Korado Demeo rotās rādījis Itālijas ainavas, bet Norvēģijas māksliniece veidojusi “valkājamas skulptūras”, apšujot vai aptamborējot plastmasas rotaļlietas.

Turpat netālu – Rīgas Mākslas telpas Intro zālē – 5. martā atklās slovāku laikmetīgā stikla un dizaina trauku kolekcijas izstādi “Vairāk ir vairāk II”.

Dizainers, Bratislavas Mākslas un dizaina akadēmijas Stikla studijas vadītājs, profesors Patriks Illo stāsta: “Izstādē, kas atvesta uz Rīgu, rādām tieši jaunākās paaudzes dizainerus, kā viņi strādā ar stiklu un keramiku. Katrs ir ļoti atšķirīgs, šeit nav vienojošu tendenču vai kopēja stila.

Izstādes mērķis ir parādīt, cik Slovākijas dizaineri atšķirīgi strādā, arī trauku kolekcijas ir individuāls roku darbs nelielās sērijās, nekas nav industriāla produkcija.”

Illo šo kolekciju veidojis kopā ar Polijas dizaineru Aleksandru Stencelu. Izstādē skatāmie Bratislavas Mākslas un dizaina akadēmijas studentu darbi katrs demonstrē atšķirīgu stikla izveides un apstrādes tehniku.

Izstādes iekārtošanas darbi rit arī galerijā “Alma”. Tur Krišs Salmanis no mākslinieku rezidences Ķīnā atvedis savu jaunāko darbu – neparastu mūzikas videoklipu “Ziedons atkal nāks, ak!”, kas veidots,

mēģinot izpētīt Pučīni operas “Turandota” rašanās saistību ar ķīniešu tautasdziesmām, ko komponists savulaik dzirdēja viņam uzdāvinātā mūzikas kastītē.

Krišs Salmanis stāsta, ka mūzikas video Sičuaņas operas jaunā zvaigzne izpilda ķīniešu tautasdziesmu Sičuaņas operas manierē, kas jau ir neierasti, un pēc tam klausās Pučīni versiju par šo pašu melodiju.

Klipa filmēšana notikusi atrakciju parkā, atklāj Salmanis: “Man nez kāpēc šķita, ka dziedonei jāsēž vienā krēslā, ko uzvelk augstā tornī un pēc tam palaiž vaļā, lai krīt. Tad viņa sēž krēslā, ceļoties augšup viņa dzied savu melodiju un, krītot lejup, klausās Pučīnī versiju, ekrānā redzams tikai viņas sejas tuvplāns.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti