Ikgadējā Mākslinieku savienības izstāde «Rudens 2021» ieceļo pavasarī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kad rudens ienāk pavasarī – tā varētu dēvēt Latvijas Mākslinieku savienības ikgadējās izstādes "Rudens" atklāšanu pavasarī. Pandēmijas dēļ pārcelto profesionālu latviešu mākslinieku, kā arī studentu izstādei žūrija atlasīja gandrīz 100 darbus, kas pēc rīkotāju domām spilgti parāda šī brīža vizuālās mākslas laikmetīgās tendences Latvijā.   

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) ilggadējā tradīcija rīkot "Rudens" izstādes ir īpaša parādība Latvijas mākslas ainā jau vairākus desmitus gadu. Kā atzīst jomas profesionāļi, izstāde dod iespēju vienkopus redzēt ļoti atšķirīgu paaudžu māksliniekus ar dažādu laikmetu rokrakstiem. Pandēmijas dēļ izstāde "Rudens 2021" atklāta vien pavasarī. Izstādes moto – "Māksliniek, runā!". 

"Uzdevums izstādē bija veikt šo pārlūku par notikumiem vizuālajā mākslā, mēģinot aptvert neaptveramo. Gandrīz visas izpausmes," pauž LMS priekšsēdētājs, izstādes kurators Igors Dobičins. Viņš ir pārliecināts, ka šāda izstāde ir svarīga: "Nerodas tā segregācija, kas iezīmējas šī brīža latviešu mākslā, kad ir viena grupa, kas pārstāvēta prominentās galerijās un muzejos, un ir otra grupa, kas meklē savu vietu, bet negūst tik lielu atbalstu."

Ekspozīcijā aplūkojami Latvijas Mākslinieku savienības žūrijas atlasīti 97 mākslas darbi glezniecībā, tēlniecībā, grafikā, instalācijās un tekstilmākslā, kas radīti ne sanāk kā pēdējos trīs gados. Līdzās pieredzējušiem māksliniekiem, pirmo izstāžu pieredzi šeit piedāvā apgūt arī topošiem māksliniekiem.

"Kopumā, aplūkojot šo izstādi, kas ir ļoti daudzveidīga un kā vienmēr interesanti iekārtota, var teikt, ka šajā ļoti sarežģītajā, spriedzes, neziņas un haosa pilnajā laikā mākslinieki katrs izvēlas paslēpties savā divdimensiju, trīsdimensiju pasaulītē. Un kā nu kurš to prot un kā nu kurš to vēlas. Un tieši tas ir tas interesantais, uz ko es aicinu visus atnākt un apskatīties," saka izstādes žūrijas pārstāve, gleznotāja Adriāna Vīgnere.

Par mūža ieguldījumu vizuālajā mākslā balvu saņēma tekstilmāksliniece Ruta Bogustova. Savukārt, izvērtējot māksliniecisko sniegumu, Latvijas Mākslinieku savienības balvu – iespēju rīkot personālizstādi – žūrija piešķīra grafiķei Inesei Lieckalniņai. 

"Tas ir ļoti īpašs novērtējums no maniem kolēģiem. Jūtos ļoti pagodināta, jo kolēģu novērtējums ir īpašs," gandarīta ir māksliniece. "Šajā laikā esmu pievērsusies tieši klusuma tēmai. Akmens ir kluss. Un tādai nogaidošai tēmai, lai varētu kādreiz uztaisīt kaut ko par to, kā laiks ir tagad."

Latviešu mākslinieku izstādi "Rudens 2021. Māksliniek, runā!" Latvijas Mākslinieku savienības galerijā varēs aplūkot līdz marta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti