Rīta Panorāma

Telefonintervija ar CVK vadītāju Arni Cimdaru

Rīta Panorāma

Kultūras dzīve Cēsīs

Helēnas Heinrihsones izstāde

Galerijā «Māksla XO» Helēnas Heinrihsones izstāde «Jūrā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Galerijā „Māksla XO” atklāta Helēnas Heinrihsones akvareļu izstāde „Jūrā”. Māksliniece šoreiz piedāvā četrus ar mīlētājiem un jūru saistītus sižetus. Ko māksliniece gribējusi teikt, sapratīs visi, kas ir mīlējuši un bijuši pie jūras, aicinot uz izstādi, stāsta galerijas “Māksla XO” vadītāja, izstāžu kuratore Ilze Žeivaite.

„Vasara man ir akvareļu laiks. Šoreiz cilvēka pilnīga saplūšana ar dabu. Vibrējošs jūras gaiss, kas apņem ķermeni un nojauc robežas starp realitāti un sajūtām,” piesakot izstādi, saka māksliniece Helēna Heinrihsone.

„Helēna sāka piedalīties izstādēs 1972.gadā. Viņa bija tik koša, ka viņu neņēma, jo tā nav latviešu tonālā glezniecība,” stāsta galerijas “Māksla XO” vadītāja, izstāžu kuratore Ilze Žeivaite. „Viņa sāka strādāt ar tīrām krāsām. Ļoti daudz lieto sarkano krāsu. Viņas sižeti ir rozes. Jaunas rozes pumpuros mirušas. Tas ir tā kā dzīvē viss. To var ar sievieti asociēt. Sieviete jebkurā vecumā ir skaista un var atrast skaistumu. Tāpēc Helēnu mēdz saukt par rozi arī pašu. Otra tēma ir sieviete, sievietes emocionālā pasaule, viss, kas ar viņu notiek. Visbiežāk šī sieviete ir pati Helēna.”

Citējot Helēnas Heinrihsones izteikumu „Katra sieviete glezno kā slims vīrietis”, mākslas speciāliste norāda, ka šo atziņu uz Helēnu Heinrihsoni pašu nevar attiecināt, jo māksliniecei nesagādā grūtības gleznošana visdažādākajos formātos.

„Helēna var mainīties, tāpēc viņa ir tik unikāla māksliniece, lai arī viņas klasiskais periods viņas skatītājam ir vissvarīgākais un arī kolekcionāri vienmēr prasa kādu darbu no Helēnas klasiskā perioda,” skaidro Žeivaite, atgādinot, ka māksliniece „drosmīgi pameta savu klasisko periodu” 2001.gadā, „atvēra robežas krāsu laukumiem, sāka pludināt, lazēt, jo viņa nepakļaujas skatītāja vēlmēm. Viņa pakļaujas savām emocijām”.

Žeivaite stāsta, ka 2013.gadā māksliniece atradusi jaunu motīvu savā glezniecībā – atraitnītes, bet šogad ir tikai mīlētāji.

Mīlētāji, kas iet uz jūru, nāk no jūras, nirst kopā jūrā un ir kopā pie jūras. Četri sižeti,” saka Žeivaite. Pēc galerijas vadītājas domām, ja cilvēks ir mīlējis un bijis pie jūras Saunagā, tad viņš noteikti sajutīs visu, ko Helēna Heinrihsone gribējusi pateikt.

Iztāde galerijā „Māksla XO” būs aplūkojama līdz 29.jūlijam, liecina galerijas mājas lapā pieejamā informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti