Kultūras rondo

Andris Zeibots romānā "Krauklis" atklāj dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka personību

Kultūras rondo

Pētnieks Pēteris Birkerts. Iepazīstam viņa izvēlēto ceļu zinātnē

Līgatnē aplūkojama trīs mākslinieku izstāde "Gaisma. Forma. Doma"

«Gaisma. Forma. Doma» – trīs mākslinieki aicina uz kopizstādi Līgatnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslinieku Ditas Lūses, Matiasa Jansona un Riharda Delvera izstāde “Gaisma. Forma. Doma” aplūkojama Līgatnē, atpūtas kompleksā “Zeit”.

Trīs sava laikmeta liecinieki – vidējās paaudzes mākslinieki, kas šobrīd ir savas mākslinieciskās dzīves un karjeras pilnbriedā, zināmā mērā reprezentē latviešu profesionālās mākslas ainu un virzību. Visus vieno savai paaudzei raksturīgā idejiskā un estētiskā izpratne par mākslas būtību un sūtību.

Latvija Radio raidījumā "Kultūras Rondo" Matiass Jansons stāsta, ka gan kopā ar Ditu Lūsi, gan Rihardu Delveri iepriekš ir kopā veidojuši izstādes. 

"Kad nāca piedāvājums izstādīt darbus "Zeit", šķita, ka vide ir tāda, kurā kopā saderētu gan manas skulptūras, gan Ditas, gan Riharda gleznas," stāsta Matiass Jansons.

Dita Lūse piekrīt, ka jau iepriekš kopā veidojot izstādi, sapratuši, ka "mūsu darbu vēstījums un izpratne par skaistumu ir līdzīga un papildinām cits citu."

Lūse atzīmē, ka viņa izvēlējusies izstādei darbus, orientējoties uz izstādes telpas vidi. Viņa skaidro, ka telpas interjerā ir saglabāts nobružājums un vecie sienu krāsojumi un viņa izvēlējusies darbus, kas šo vidi papildinātu.

"Iekārtošanas gaita bija interesanta, lai spētu salāgot to, kas jau ir, ar mūsu mākslu, lai tas būtu viens kopkoris," piebilst Jansons.

Raksturojot savus darbu Dita Lūse atzīst, ka viņas darbu vadošais motīvs ir gaisma dažādās izpausmēs.

"Domājot, lai darbi būtu harmonijā ar vidi, es vairāk izvēlējos interjera mirkļus, fasāžu uzplaiksnījumus. Mani darbi ir ierobežotā paletē, vairāk turas pelēkajā zonā, bet tikko no molberta ir nācis jaunākais darbs, kas ir koši zils, kas atrada vietu uz ķieģeļu sienas.

Krāsas iespaidīgi viena otru izceļ," spriež Lūse.

"Darbi, ja man ir izdevies nodot to ieceri, ir tādi, kas varbūt drusku ievelk skatītāju, kas sniedz vizuālu baudījumu un emocionālu remdējumu," turpina Lūse.

Vērtējot trešā izstādes dalībnieka Riharda Delvera gleznas, Lūse norāda, ka viņš ir konsekvents abstrakcionists, ar izteiktu krāsu paleti. 

"Interesanti, ka viens no darbiem nav abstrakts, kas arī skaisti iederas telpā," norāda Lūse.

Jansons savukārt atzīst, ka Riharda Delvera gleznās viņu uzrunā tas, ka uzreiz nevar iegūt ātru atbildi.

"Par saviem darbiem arī svarīgi, lai atbilde nebūtu uzreiz skaidra, bet iekodēt vēl kādu jautājumu, lai tas, kas pakavētos ilgāk, spētu sajust, kā es," skaidro Jansons.

Mākslinieku Ditas Lūses, Matiasa Jansona un Riharda Delvera izstāde “Gaisma. Forma. Doma” Līgatnē, atpūtas kompleksā “Zeit”, būs aplūkojama līdz 28. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti