FOTO: Tekstilmākslinieces Ritas Ļegčiļinas-Brokas Latvijas krāsu tradīciju laikmetīgais skatījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latgales vēstniecības “Gors” Mākslas galerijā 16. jūnijā atklāta tekstilmākslinieces Ritas Ļegčiļinas-Brokas darbu personālizstāde “Apraksti”, medijus informē “Gors” pārstāvji.

"Ritas Ļegčiļinas-Brokas unikālos vaibstus Latvijas kultūrvidē iezīmē tekstilmākslinieces centieni savus radošos meklējumus veikt ciešā sasaitē ar padziļinātu teorētisko izpēti," skaidro izstādes organizatori.

Rēzeknē skatāmā izstāde “Apraksti” ir tekstildarbu – tekstilinstalāciju, fotogrāfiju sērijas, tekstilmozaīku, tekstilkolāžu, tekstilgleznu un autortehnikā veidotu objektu – cikls, kas veidojies un tapis vairāku gadu garumā, ilgstoši un nopietni interesējoties un pētot, kāda ir krāsas izcelsme Latvijas tekstilajā kultūrā un uzskatot to par Latvijas tekstilmākslas būtiskāko sastāvdaļu.

Tomēr māksliniece uzsver, ka, ļoti labi pārzinot šo tradicionālās krāsošanas tehniku, tomēr tekstildarbos nepiesaistās gadsimtos izstrādātajām receptēm un paņēmieniem, vairāk laikmetīgā domāšanā izmanto pašu ideju, ka krāsa iegūstama no vides.

Ritu Ļegčiļinu-Broku iedvesmo uzskats, ka, lai gan dabiskā vide daudzviet izmainīta un kultivēta, arī pārmantotās tekstildarbu radīšanas tradīcijas un prasmes ne vienmēr uzturētas spēkā, tik un tā savā pirmbūtībā šejienes ļaužu apziņā ir dziļi ieausta apjēgsme par raksturīgo zemes un gaismas krāsu – tuvo, saprotamo, savējo un mūžīgo. Viņas radošajos meklējumos spēcīgs dzinulis ir interese par vietas izjūtu kā stimulu jebkurai mākslinieciskajai izpausmei.

Māksliniece stāsta, ka vietējie dabas apstākļi noteikuši Latvijas iedzīvotāju krāsas izjūtas īpatnības – šeit vērojama savdabīga nianšu bagātība, ko sniedz piejūras klimats ar īpašo gaismu, tās nepārtraukto mainību. Lai gan sastopamas spilgtas krāsas, Latvijas dabā tās aizvien harmonizējas, rodot līdzsvaru starp kliedzošo un vienmuļību. Arī tekstilmākslu spēcīgi ietekmējusi daba – tajā pieejamo augu spektrs licis pamatus krāsu lietojuma tradīcijai un izpratnei. Rita Ļegčiļina-Broka tiekusies izzināt krāsas ceļu kopš Latvijas tekstiliju darināšanas pirmsākumiem līdz pat tās izmantojumam mūsdienu šķiedras mākslā. Šīs atziņas savukārt atspoguļojas mākslinieces pašas darinājumos. Viņa to komentē šādi:

“Arī iepriekš bija tāda iekšēja prasība strādāt ar dabiskas izcelsmes materiāliem, vislabāk linu, bet, kad atklāju zemes krāsu, dabas krāsu, konkrētas vietas krāsu, kas krāso dabīgo šķiedru, tas viss saslēdzās un pārauga jaunā līmenī.”

Ritas Ļeģčiļinas-Brokas personālizstāde “Apraksti” Latgales vēstniecības “Gors” Mākslas galerijā skatāma no 2020. gada 16. jūnija līdz 30. augustam.

Par mākslinieci

Tekstilmāksliniece Rita Ļegčiļina-Broka dzīvo Ikšķilē, Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) ieguvusi maģistra grādu tekstilmākslā (2017), šobrīd studē LMA doktorantūrā. Izstādēs piedalās kopš 2016. gada, bet kopš 2017. gada ir Latvijas Tekstilmākslas asociācijas biedre. Māksliniece ir arī Ikšķiles Mūzikas un Mākslas vidusskolas vizuālās mākslas pedagoģe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti