Kultūras rondo

Ingmāra Balode iepazīstina ar savu jaunāko krājumu "Dzejoļi pēc mūsu ēras"

Kultūras rondo

Dailes teātra gadsimts. 4. un 5. studija. 60.-70. gados skoloti aktieri

Rēzeknē aplūkojama Latgales mākslinieku darbu izstāde “Rudens 2020”

Apvārsnis Latgales mākslinieku acīm – izstāde «Rudens 2020»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē līdz 19. decembrim apskatāma tradicionālā Latgales mākslinieku darbu izstāde “Rudens 2020”, kas apkopo 49 autoru darbus.

Ikgadējai Latgales mākslinieku izstādei šogad par vadmotīvu izvēlēts “Apvārsnis”, iedvesmojoties no Jāņa Klīdzēja un viņa teksta “Debešu puse”. Moto ir kā iedvesmas avots, radošā darba virzītājs, domājot par izstādes koncepciju. Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāstīja, ka izstādes vadmotīvs arī atspoguļojas izstādes darbos: “Šajā izstādē ir ļoti daudz dabas motīvu dažādās noskaņās gan dramatiskās, gan vieglās, gan krāsainās, gan monohromās.

Protams, neviennozīmīgais vārds “Apvārsnis”, kuru mēs varam pavērst uz iekšu, paskatīties un izvērtēt savas attieksmes pret dzīvi, pret to, ko sastopam.”

Izstāde "Rudens 2020"
Izstāde "Rudens 2020"

Izstādē apskatāms apjomīgs materiāls – kopā 61 mākslas darbs, no dažādu māksliniecisko virzienu klāsta: glezniecības, grafikas, tēlniecības, keramikas un instalācijām. Tajā var atrast gan jau zināmu mākslinieku veikumu, kuri izstādē piedalās katru gadu, gan arī jaunu mākslinieku darbus. Izstāde pārstāv Latgales mākslinieku skatījumu uz pasauli mūsdienās. Muzeja vadītāja Anastasija Strauta arī atklāja, ka pēc izstādes tiks  papildināta muzeja tēlotājmākslas kolekcija, iepērkot kādu darbu.

"Mēs varam izsekot tam, kā mākslinieki savām acīm redz šo laikmetu, tās ir vēstures liecības, – kā viņi ir auguši, kā ir attīstījies viņu rokraksts, tas viss šajos darbos parādās,” stāstīja Strauta.

Izstāde "Rudens 2020"
Izstāde "Rudens 2020"

Izstādi “Rudens 2020”, gan arī citas Latgales Kultūrvēstures muzeja ekspozīcijas var apskatīt jebkurš interesents, ievērojot drošības pasākumus. Neskatoties uz to, apmeklētāju skaits ir spēji krities.

Muzeja vadītāja pauda cerību, ka individuālie apmeklētāji apskatīs izstādi: “[Apmeklētāji] nāk, bet salīdzinoši mazāk, nekā tas ir bijis agrāk, citus gadus šajā laikā. It īpaši, kad tagad ir atvērta arī tradicionālā Latgales mākslinieku darbu izstāde “Rudens 2020”. Tā ir ļoti populāra un sabiedrībā atpazīstama izstāde, un parasti apmeklētāju bija ļoti daudz.”

Arī mākslas darbu daudzums, kas tikuši iesniegti žūrijas izvērtēšanai, šogad ir krities, kam par iemeslu ir nestabilie apstākļi un šaubas par paveikto, stāstīja Inese Dundure.

Muzejā apskatāma Latgales mākslinieku kopīgā izstāde “Rudens 2020”, pastāvīgās ekspozīcijas un šobrīd arī Ārlietu ministrijas veidotā ceļojošā izstāde “Latvijas diplomātijai un ārlietu dienestam 100”, kuru varēs redzēt līdz 2021. gada 26. janvārim.

Izstāde "Rudens 2020"
Izstāde "Rudens 2020"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti