Kultūras ziņas

Rihardam Zariņam veltīta izstāde

Kultūras ziņas

Jauns LTV raidījums "Kultūrdobe"

Marka Rotko mākslas centra izstādes

Amerikāņu mākslinieka Hanta Slonema truši «lēkā» Rotko centrā – atklāta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā "lēkā" truši, jo 3. jūlijā tiek atklāta starptautiski atzītā amerikāņu mākslinieka Hanta Slonema personālizstāde “Brīnumainā pasaule”. Tajā galvenie varoņi ir truši un papagaiļi. Savukārt otrs jaunums, kas no 3. jūlija apskatāms Daugavpilī, ir keramiķes Līgas Skariņas personālizstāde “Materiāls. Forma. Gaisma”.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ieņem starptautiski nozīmīgas kultūrvietas statusu, pateicoties tam, ka Daugavpilī dzimis pasaulslavenais mākslinieks Rotko un centra pastāvīgajā ekspozīcijā apskatāmi viņa oriģināldarbi. Savukārt izstāžu dzīvi šovasar izkrāšņo vairāki jaunumi.

Visneparastākā izvērtusies izstāde “Brīnumainā pasaule”, kas pārpilna ar zaķiem un papagaiļiem. Tā ir pasaulē atzītā amerikāņu mākslinieka Hanta Slonema pirmā personālizstāde Baltijā.

“Hanss Slonems ir īpašs, viņš, pats sevi citējot, ir teicis, ka viņa asins vietā dzīslās plūst krāsa, bet viņš ir īpašs arī to, ka ir dabas bērns, dabas vīrs, kurš ar apbrīnojamu mīlestību pievēršas zaķiem, trušiem kā tēliem, kurus viņš attēlo savās kompozīcijās, kuras ierāmē pēc tam antikvariātos atrastos senajos rāmjos,” stāsta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Katru dienu Hants Slonems uzglezno vienu zaķi, un tā jau vairākus gadu desmitus, kopš viņš sāka aizrauties ar numeroloģiju un horoskopiem un uzzināja, ka pēc ķīniešu horoskopa dzimis Zaķa gadā.

Čačka atzīmē: “Pirmajā brīdī varētu šķist, ka viņš ir Vorhola turpinātājs vai Vorhola tēmas veidotājs atkārtojot. Tā tas arī ir, vienīgi Vorhols sietspiedē atkārtoja burtiski šīs savas kompozīcijas, tad Slonems ir īpašs ar to, ka atkārto šo tēlu, bet katrā reizē šis tēls ir unikāls un atšķirīgs, ar citu rokrakstu, noskaņu.”

“Mākslinieka darbos ir ne tikai daudzveidīgie trušu tēli, kas atkārtojas un uzlabo cilvēkiem omu, raisot dažāda veida asociācijas, bet arī tropu putni un papagaiļi,” stāsta izstāžu un ekspozīciju kuratore Tatjana Černova.

“Pašam māksliniekam studijā dzīvo vairāk nekā 70 dažādi papagaiļi un citi putni, un tieši šādās putnu skaņās viņš strādā nemitīgi, tie nemitīgi viņu iedvesmo. Tāpēc šeit pārbagātība ar putniem, kas simbolizē katra cilvēka dvēseli.”

Izstāde atklāj arī amerikāņu mākslinieka portretista dotības. Savukārt durvis uz atsevišķa istabu ieved mākslinieka veidotajā interjerā

“Te ir vēl viena brīnumainā pasaule, kas iezīmē Hansa Slonema vēl vienu, ne tikai kā gleznotāja, bet scenogrāfa un dizainera lomu pasaules mākslas telpā, jo Hanss strādā ar saviem tēliem, viņus savā veidā tiražē ne tikai glezniecībā, bet dizaina priekšmetos,” skaidro Māris Čačka.

Pats mākslinieks atzīmē, ka viņam žēl, ka nevar personiski ierasties uz izstādes atklāšanu:

“Viens no maniem sapņiem ir aizbraukt uz Latviju, lai pieredzētu klātienē, ko esmu redzējis attēlos! Esmu priecīgs redzēt, kā mana izstāde iekārtota.”

Marka Rotko mākslas centrā 3. jūlijā atklāj vēl vienu personālizstādi “Materiāls. Forma. Gaisma” – keramiķes Līgas Skariņas gaismas objektus un jaunos eksperimentus ar mālu.

“Jaunais saistās ar maniem pēdējo gadu radošajiem meklējumiem radošajiem, kur līdzīgi kā 3D printera tehnikā es no rokas veidoju savus stāstus. Tās kompozīcijas saistās ar manām pārdomām, kas rodas radošā ceļa gaitā, kad ieinteresē, kā tas ir - atrasties Rāznas ezera krastā un skatīties Mākoņkalnu; vai upes līča kraujā redzēt, kā zemes nogruvums kārtojas,” skaidro māksliniece Līga Skariņa.

“Tā ir smalka pilināšana, tas ir kā 3D printeri, kad printerim dod uzdevumu, kas jāizspiež no mīkstas masas, tā es ar roku ne pilinu, bet varētu teikt, no tūbiņas, no maisiņa mīkstu keramikas masu audzēju. 10 centimetri aug apmēram pusdienu, tā ka kompozīcijas veidojas diezgan ilgā laikā, bet tas nomierina, sakārto, tā var ļoti sakārtot savu dzīvi.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti