Dienas ziņas

IZM: Mācību materiālu iegādei naudas nepietiek

Dienas ziņas

Dienas ziņas

"Sirdspuksti Ukrainai" apceļo Latviju

Latvijas mākslinieki Jelgavā vienojas izstādē ukraiņu tautai «Sirdspuksti Ukrainai»

Atbalstot ukraiņu tautu, latviešu mākslinieki apvienojas vienotā izstādē, kas nu jau septīto reizi ceļo uz kādu Latvijas novadu. Šodien Jelgavas pilsētas Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā tika atklāta izstāde "Sirdspuksti Ukrainai". 

Mēs nevaram būt vienaldzīgi, mēs varam atbalstīt Ukrainu ar saviem mākslas darbiem, saka idejas autore, Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, kuras iecerei par izstādi pievienojušies arī citi mākslinieki.

"Mēs, radošie cilvēki – gan mākslinieki, gan arī es, mēs nevaram citādā veidā palīdzēt, bet mēs varam atbalstīt ar idejām, ar mākslu," sacīja Kocere.

Viņai piekrita arī māksliniece Gunta Barkova: "Šī izstāde ir dzīva. Tie nav darbi, kas visu laiku ceļo no vienas pilsētas uz otru. Darbi tiek papildināti, darbi tiek nomainīti ar jauniem. Mans darbs ir "Ar uzvaras karogu", gleznots pagājušajā gadā.

Šis darbs ir vēlējums, lai Ukrainas tauta uzvar. Jo ir tāds ticējums, ja tu kaut ko ļoti vēlies, tas piepildās."

Pirmā izstāde, kuras nosaukums bija "Veltījums Ukrainai", notika 2022. gada rudenī LU Akadēmiskajā bibliotēkā. Pateicoties Latvijas muzeju interesei, pēc tam izstāde kļuva ceļojoša un eksponēta septiņās pilsētās.

Māksliniece Laine Kainaize radījusi darbu "Svētceļnieki": "Katram cilvēkam ir mājas, un, ja viņu un viņa dzimtu varmācīgi un briesmīgā veidā izdzen no mājām, tad viņam paliek ceļš. Mēs nezinām, kur šis ceļš vedīs. Mans darbs saucas "Svētceļnieki", un svētceļnieki arī ir ceļinieki, kas iet, bet viņi iet ar Dieva palīdzību."

Savukārt mākslinieks Tālvaldis Muzikants savu darbu veltījis Ukrainas pilsētai Bučai: "Darbu es nosaucu "Buča", un šis darbs ir arī veltīts to briesmīgo notikumu un upuru piemiņai.

Caur šo mazo bērnu skulptūriņām mēģināju izteikt to skaudrumu, ko, es domāju, ikviens izjūt. Un arī to līdzjūtību pret Ukrainas iedzīvotājiem, it sevišķi pret bērniem, kas cietuši."

Tikmēr tēlniece Vija Ilze Dzintare apliecināja – lai gan izstādes nosaukums ir "Sirdspuksti Ukrainai", mūsu sirdis pukst kopā ar Ukrainu, pukstēs līdz Ukrainas uzvarai un arī pēc tam.

Izdzīvot mākslinieku pausto izstādē "Sirdspuksti Ukrainai" Ā. Alunāna memoriālajā muzejā varēs aplūkot līdz 5. novembrim.

KONTEKSTS: 

2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti