Latviešu dizainers Germans Ermičs iegūst prestižo žurnāla «Wallpaper*» balvu

Latviešu dizainers Germans Ermičs ieguvis žurnāla "Wallpaper*" dizaina balvu "Best surrealist furniture: Wallpaper* Design Awards 2024", informēja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja pārstāvji, kas pērnā gada pavasarī plašākai publikai ļāva iepazīt pirmo mākslinieka personālizstādi Latvijā – "Plūstoši".

Katru gadu vadošais britu interjera, arhitektūras un dzīvesstila žurnāls "Wallpaper*" nominē un piešķir dizaina balvu par labāko sirreālistisko interjera dizainu, konkursa vērtējumā iekļaujot mēbeles, interjera aksesuārus, telpas apgaismojumu u.c. Germans Ermičs jau saņēma šī ietekmīgā izdevuma apbalvojumus 2017., 2018. un 2021. gadā. Arī šogad mākslinieks nokļuvis "Wallpaper*" balvas laureātu sarakstā – dizaina eksperti izcēluši un atzinīgi vērtējuši viņa paklāju kolekciju "Tidal" (2019–2023), kas radīta sadarbībā ar itāļu paklāju ražotnes zīmolu "cc-tapis" (Milāna).

"Es sāku ar vienkāršām ģeometriskām formām – riņķiem, kvadrātiem, taisnstūriem – un ļāvu tiem pakāpeniski deformēties," stāsta Germans Ermičs, komentējot "Tidal" tapšanas ideju un iedvesmas avotu.

Kolekcija sastāv no sešiem tekstildarbiem, to skaitā ir "Overflow" paklājs, kas tverts violeti rozā krāsu niansēs, un "Retreat" paklājs, kas ieturēts zili zaļā gammā. Savukārt paklājs "Chroma Radiate" kopā ar skicēm pavisam nesen bija aplūkojams Rīgā, Germana Ermiča izstādē "Plūstoši", valdzinot ar silto toņu pārejām un atsaucot atmiņā viļņu spēli pludmales smiltīs. Izsmalcinātā ēnojuma gradācijas risinātas, izmantojot novatorisku tekstila krāsošanas sistēmu. Visi "Tidal" kolekcijas paklāji ar rokām austi Nepālā no Himalaju aitu vilnas, un katru paklāja kvadrātmetru veido ap 125 000 atsevišķi sietu pavedienu mezgliņu.

Ekspozīcija "Plūstoši" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (13.04.–28.05.2023.) kļuvusi par Germana Ermiča pirmo personālizstādi Latvijā; projekts apkopoja autora nozīmīgāko veikumu – darbus tekstilā, stiklā, marmorā un citos materiālos, iepazīstinot ar radošo interešu daudzpusību. Izstāde saņēmusi arī nomināciju "Kilograms kultūras 2023" balsojuma finālā kategorijā "Vizuālā māksla".

Pateicoties dizainera atsaucībai, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dizaina krājumu tagad ir papildinājis viens no toreiz eksponētajiem "Tidal" kolekcijas paklājiem – "Chroma Radiate" (2019).

Amsterdamā dzīvojošais latviešu dizainers Germans Ermičs (1985) rada spilgtus, atmiņā paliekošus darbus, kurus pazīst un augstu vērtē visā pasaulē. Viņa māksliniecisko pieeju raksturo pakāpeniska un neatlaidīga tuvošanās gala rezultātam, meklējot jaunus tehnoloģiskos paņēmienus un eksperimentējot ar krāsām un materiāliem.

2016. gadā "The New York Times Style Magazine" ierindoja Germanu Ermiču starp 15 daudzsološākajiem jaunajiem dizaineriem. Viņš ir bijis Jēras Dizaina parādes finālists un ieguvis vairākas starptautiskas dizaina balvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti