Rīta regtaims

Uz skatuves divatā ir interesantāk! "Viņš un Viņa" ar jauno programmu apceļos Latviju

Rīta regtaims

Ērģelniece Vita Kalnciema: Katrs koncerts Rīgas Domā ir svētki

Godīga māksla, klātbūtne un telpas dimensija. Intervija ar kuratori Augusti Petri

Godīga māksla, klātbūtne un telpas dimensija. Šonedēļ durvis vērs «Audiovizuālā vasaras galerija»

Jau šonedēļ durvis vērs radio "Tīrkultūra" rīkotā "Audiovizuālā vasaras galerija", ļaujot tās apmeklētājiem sekot līdzi jaunu mākslas darbu tapšanai un muzikālām performancēm. Projekts norisināsies no 27. jūlija līdz pat 19. augustam, Latvijas Radio "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" stāstīja galerijas kuratore Auguste Petre. 

Turpinot "Tīrkultūras" rezidenču un ceļojošā radio tradīcijas, vasaras galerijas programma ir balstīta idejā par dažādu nozaru mākslinieku darbības reprezentāciju konkrētā telpā.

Četru nedēļu laikā Kronvalda bulvāra 4 pirmā stāva telpas un apkārtesošo teritoriju par savu rezidenci pārvērtīs latviešu mākslinieki Linda Vilka, Atis Jākobsons, Pēteris Vīksna un Laimdota Malle, kā arī vairāki mūziķi un audio performanču veidotāji.

Muzikālajā programmā iekļauts Ingus Baušķenieks, Annemarija Gulbe, Aleksis Lūriņš, apvienība "Jauda" un daudzi citi. Tā tiks translēta arī radio "Tīrkultūra" ēterā, taču interesenti ir aicināti apmeklēt notikumu klātienē Kronvalda bulvārī 4 (ieeja no Rīgas kanāla puses). 

Audiovizuālā galerija apmeklētājiem būs atvērta vakaros no trešdienas līdz sestdienai, no pulksten 18.00 līdz 23.00. Ieeja pasākumā ir bez maksas, turklāt pasākumā darbosies arī "Auss" izbraukuma bārs.

Pasākums konceptuāli pievērsīsies tam, kā mūsdienās izprotam mākslinieku rezidences funkcijas, reprezentējot dažādu nozaru mākslinieku darbības formas konkrētas telpas kontekstā.

Galerijas programmā iekļautas gan laikmetīgās mūzikas un skaņas performances, gan video, instalācija un glezniecība. 

"Jāuzsver, ka visu šo notikumu laiku, no 27. jūlija līdz pat 19. augustam, katru vakaru no trešdienas līdz sestdienai, tagadējās Latvijas Mākslas akadēmijas telpās, ko pazīstam kā kādreizējo Bioloģijas fakultāti, darbosies "Tīrkultūras" neatkarīgais radio, kas principā uz vietas raidīs un veidos dažādas audiālas performances ar dažādu vieskuratoru un mākslas mīļotāju, entuziastu, dīdžeju starpniecību. Paralēli notiks mākslas akcijas," stāstīja Petre. 

Pirmajās galerijas atvēršanās dienās mākslas darbus ieraudzīt vēl nebūs iespējams, jo tie taps uz vietas visa mēneša garumā. Toties būs iespēja brīvi ielūkoties to tapšanas gaitā. 

"Esmu izvēlējusies četrus māksliniekus, kuri dažādos veidos patiesībā savā praksē strādā tieši domājot par telpu. Nav nekāds noslēpums, ka sākotnēji mums šo projektu bija plānots realizēt Vidzemes tirgū kā tādu tirgus gastronomijas un gaļas paviljona atklāšanu, mākslas performanci un notikumu. Diemžēl pēdējā brīdī mums ir nācies migrēt, bet tieši saistībā ar tirgu radās ideja, ka mākslinieki darbosies ar domu par rezidenci, par to kā rezidence vai konkrēta telpa, kurā tu dzīvo un strādā, ietekmē tavu domāšanas procesu un līdz ar to arī mākslas darba tapšanas procesu," stāstīja Petre. 

"Viens no galerijas mērķiem ir parādīt to, ka māksla pilnīgi noteikti ir darbs un būt par mākslinieku ir profesija, un tas nav nemaz tik vienkārši," viņa uzsvēra. 

Tāpat mērķis ir arī atgādināt cilvēkiem to, ka māksla ir par dziļu iedziļināšanos un savstarpēju sapratni gan starp mākslinieku un viņa ideju, gan tālāk starp mākslas darbu un tā skatītāju. 

"Tā kā esam burtiski pēdējā brīdī pārcēlušies uz bijušo Bioloģijas fakultāti, tad nedaudz pieskaramies arī šim nomada aspektam – kā tas ir, kad jau darba procesā tu pēkšņi paliec bez šīs telpas un cik ātri tu spēj pielāgoties, lai radītu kaut ko jaunu," norādīja Petre. 

Viens no galvenajiem uzstādījumiem, uz ko mākslinieki, savstarpēji sadarbojoties, ir koncentrējušies, ir maksimāla brīvība. Petre vērtēja, ka cilvēki ir izslāpuši pēc godīguma mākslā, un viņas mērķis ir "Audiovizuālās vasaras galerijas" laikā māksliniekus neierobežot.

"Tas viss ir plānots absolūti brīvi, jo mēs meklējam šos vidusceļus starp, tā teikt, augsto mākslu un komūnas veidošanu ap mākslas tapšanu," uzsvēra kuratore. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti