Virs Kuldīgas izveidota virtuāla mākslas izstāžu galerija

Virs Kuldīgas izveidota virtuāla mākslas izstāžu galerija. Digitālajā telpā aplūkojami 22 mākslas darbi.

Kā stāsta Kuldīgas Digitālo inovāciju centra vadītājs Artis Gustovkis, arī šogad Kuldīga "Cooldiga Art Fest 2023" laikā 30. septembrī pulcēs digitālos māksliniekus no visas Latvijas. Sadarbībā ar jauno mediju māksliniekiem no Liepājas taps vēl deviņi darbi, kas vienlaikus jau būs viens no sadarbības projektiem, tuvojoties Liepājas Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem 2027. gadā, kur sadarbības partneris ir arī Kuldīga. Šogad būs iespēja redzēt arī mākslīga intelekta radītos mākslas darbus.

Artis Gustovskis par Kuldīgas digitālo mākslas darbu galeriju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Mēs esam izveidojuši tādu virtuālo mākslas darbu galeriju, kas sākas no 22 taustāmiem mākslas darbiem, sienu gleznojumiem dabā. Lai to varētu redzēt tūristi un cilvēki virtuālajā vidē, mēs esam izveidojuši pāris lielās galerijas virtuāli, metatelpā jeb metaversā, un jebkuram pilsētas iedzīvotājam un viesim ir iespēja vērot šo galeriju digitālajā telpā jeb Kuldīgas metaversā," stāsta Artis Gustovskis.

Paplašinātās realitātes supergalerija, izmantojot ar GPS bāzētās virtuālās realitātes aplikācijas SAN vai Art+, apskatāma virs Kuldīgas Rātslaukuma, bet virs ķieģeļu tilta redzama pilsētas karte. Mākslas darbus veidojuši Klāra Kabrera, Serga un Gare jeb mākslinieku grupa "Sergare" no Spānijas, pašmāju mākslinieki – Sindija Kļaviņa, Ieva Dambīte-Damberga, Agrita Cimermane, Kate Māliņa, Pavels Hafizovs, Dzintars Adienis, Guntis Obodņikovs, Rolands Gūtmanis, kuldīdzniece Ina Ozola un Kuldīgas Mākslas skolas audzēkņi.

Pirmās papildinātās realitātes skulptūras veidojis populārais digitālais mākslinieks Gints Gabrāns. Viņš jau agrāk apskatei atklājis pasaulē pirmās paplašinātās realitātes "SuperGaleriju SAN" Venēcijas bienāles metatelpā, kā arī veidojis skulptūras Liepājā ar mākslīgā intelekta ģenerētiem saulrietiem "San saulriets. Liepāja" un Daugavpils Marka Rotko mākslas centram.

Virtuālajā galerijā apskatāmie darbi tapuši vairākos gados festivāla "COOLDIGA Art Fest" laikā, kurš ik septembri Kuldīgā pulcina māksliniekus no visas pasaules. Šogad festivāls Kuldīgā notiks 30. septembrī un pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē norisināsies tikai un vienīgi digitālajā vidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti