Kultūras ziņas

Kristīnes Prauliņas un grupas "The Soulful Crew" albums "Textures"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Lietuvā top platforma mākslas autsaideriem

Lietuvā top platforma mākslas «autsaideriem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvā kur tiek veidota jauna platforma ar ieceri apvienot mākslas tā dēvētos autsaiderus.

Tradicionāli apskatīt mākslas darbus dodamies uz galerijām, taču ir arī tādas radošas personības, kas savus darbus nemaz netiecas eksponēt publiski. Turklāt reizēm šīs personības sevi pat nemaz neuzskata par māksliniekiem, jo viņiem nav mākslas izglītības diploma.

"Es nekad nekur neesmu to mācījies, un otra lieta – nemaz nevēlos piedalīties tajā, ne kaut kādā organizācijā, ne izstādēs, ne vēl nezin kur. Kā Egons Šīle ir teicis – gleznoju pats no sevis un sev. Es domāju, ka tādu mākslinieku autsaideru, kas nekur nereklamējas – bet tie darbi tiešām ir interesanti – ir daudz, bet tāpēc jau viņi arī ir autsaideri, viņi ir nedroši, viņi neiet publikā un ar viņiem nebūs viegli," stāsta mākslinieks autsaiders Vilmants Graičūns.

Mākslinieki autsaideri ir plašs jēdziens, kas ietver ne tikai tādus naivās mākslas pārstāvjus kā Moniku Bičūnieni, Vincentu Vasiļausku, Vladu Juodagalvi un citus. Tas aptver arī bērnu, mākslinieku-amatieru, slimnieku, cietumnieku, dīvaiņu-vientuļnieku radošo darbību. Šeit var iekļaut visas tās radošās personības, kas neiekļaujas nevienā mākslas skolā vai kustībā. Lai gan vienmēr viņi ir bijuši kaut kur nomaļus, tomēr ievērojami ietekmējuši mākslas attīstību.

Mākslas vēsturnieks Virgīnijs Kinčinaitis skaidro: "Jāatzīst, ka vācu ekspresionisti, franču sirreālisti – viņiem visiem bija kontakti ar autsaideriem, kuri tobrīd vēl nebija pazīstami un nebija interesanti sabiedrībai. Un viņi kā kanibāli burtiski uzsūca to autsaideru pasaules enerģiju un to legalizēja jau savā radošajā darbībā, sirreālistiskajās vai ekspresionistiskajās vīzijās."

Autsaideru mākslu Rietumos jau ir sākuši novērtēt, tiek rīkotas dažādas izstādes, mākslas gadatirgi, taču Lietuvā šī joma vēl joprojām ir gana maz pazīstama.

"Šis potenciālais resurss autsaideru mākslai patiešām ir," uzsver Virgīnijs Kinčinaitis. "Patiešām ir pilsētiņās, patiešām ir psihiatrijas slimnīcās, patiešām ir arī vientuļās būdiņās Lietuvas ciematos, bet tas nekādā veidā neiekļaujas nekādos klasifikācijas mehānismos."

"Autsaiders – mani šis vārds "autsaiders" neaizvaino. Tas vienkārši ir vientuļnieks, kurš nevēlas izdabāt kaut kādai vispārējai plūsmai vai kaut kā tamlīdzīgi. Man liekas ļoti labs stāvoklis tas vientuļnieciskums, un, nedod dies’, man nevajag cīnīties ar to manu vientuļnieciskumu," spriež mākslinieks Vilmants Graičūns.

Ar šo sarežģīto izaicinājumu – atrast nezināmos Lietuvas mākslas autsaiderus un ar viņu radošo darbību iepazīstināt sabiedrību – nolēmusi tikt galā pirmā tāda veida iniciatīva Lietuvā – projekts "Outsider art LT".

Uzņēmuma dibinātāja Austeja Graičūnaite stāsta: "Intensīvi mēģinām sadarboties ar valsts institūcijām, cietumniekiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tāpat arī ar cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām, un meklējam starp viņiem šos autsaiderus."

Iecerēts, ka šis projekts kļūs par platformu, kas apvienos mākslas autsaiderus un skatītājus, dos iespēju mums visapkārt pamanīt radošus cilvēkus, bet varbūt arī mūs pašus veicinās pievērsties radošai darbībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti