Kultūras ziņas

Top LTV Vecgada šovs "Sapņu komanda 2024"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Dabas un tehnikas skaņas Marko Timlina mākslā

Dabas un tehnikas skaņas somu mākslinieka Marko Timlina darbos

RIXC galerijā piedzīvojama somu mākslinieka Marko Timlina izstāde "Biti un baiti". Tajā izmantoti 30 gadus seni datoru diskešu lasītāji, kuru darbošanās rada ritmisku skaņu pasauli. Šos skaņu pasaules meklējumus ierīču elementos mākslinieks turpina arī performancēs.

RIXC galerijā valda tumsa un metāliskas skaņas. Sākotnēji tie ir tikai trokšņi, bet tad tie pāraug par strukturētu skaņdarbu. Radot ilūziju par kādu noslēpumainu, bet dzīvības pilnu pasauli. Darbinot paša konstruētu ierīci, performancē to rada somu mākslinieks Marko Timlins.

"Lūdzu, neklausieties šo koncertu kā mūziku," viņš uzsver. "To vienmēr pirms pasākuma saku publikai. Mums visiem ir mūzikas klausīšanās ieradumi, bet es vēlos iespaidot ar ko citu, ar dabas fenomenu. Šīvakara pasākuma ideja ir tāda – pacentieties ievietot savas ausis atomā. Jūs sadzirdēsiet, kā elektroni kustās ap kodolu. Vai pamēģiniet sadzirdēt, kā saskaras Zemes tektoniskās plāksnes."

Ultraskaņas sensoru, saules paneļu, infrasarkano sensoru un mikrokontrolleru kombinācija mākslinieka radītajā ierīcē saņem informāciju no fiziskās pasaules – piemēram, gaismas stariem. Tad šie impulsi tiek pārraidīti uz datoru, kurā tiek ģenerēta skaņa. Mākslinieks to sauc par "tīru digitālo mūziku": "Šī saskare ļauj man radīt un veidot sava veida skaņas skulptūru laikā. Iztēlojieties to kā mālu. Tikai no skaņas. Es veidoju vienu formu, tad nākamo. Bet, kad tās ir gatavas, meklēju citu, lai turpinātu kustību.

Konkrēto skaņas radīšanas ierīci Marko Timlins radīja RIXC mākslas un zinātnes rezidencē. Ar skaņradīšanas pētījumiem mākslinieks nodarbojas kopš 2006.gada. RIXC galerijā jau divas nedēļas ir skatāmi viņa darbi – četri paneļi ar ritmiski skanošiem trīsdesmit gadus senu datoru diskešu lasītājiem. Izstādes nosaukums – "Biti un baiti".

"Jūs varat lietot vecu tehnoloģiju vecā veidā un jaunu tehnoloģiju jaunā. Bet tāpat jūs varat lietot jaunās tehnoloģijas vecā veidā un vecās jaunā. Tad tas jau kļūst  interesanti.

Jo, kad mēs atrodam šādu jaunu tehnoloģiju un laika saiti, vienmēr rodas kas nebijis un pārlaicīgs," stāsta mākslinieks.

Marko Timlina dabas fenomena skaņas ir izskanējušas, bet izstāde "Biti un baiti" RIXC galerijā joprojām būs skatāma līdz nākamā gada 3. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti