Kultūras rondo

Kāds ir mākslinieka uzdevums? Nacionālais teātris atklāj sezonu ar "Spēlēju, dancoju"

Kultūras rondo

Igauņu autors Indreks Kofs raksta bērniem, tulko pieaugušajiem un spēlē trompeti

Māksliniecei Vijai Celmiņai pasniegta īpaša balva, ko dēvē par "Nobela prēmiju" mākslā

Gleznotāja Vija Celmiņa saņem prestižo «Praemium Imperiale» balvu un 95 000 eiro prēmiju

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) dzīvojošā latviešu māksliniece Vija Celmiņa (Vija Celmins) kļuvusi par vienu no "Praemium Imperiale 2023" laureātēm. Tā ir balva, ko ikgadēji piešķir Japānas imperatora ģimene piecās kategorijās – glezniecībā, tēlniecībā, arhitektūrā, mūzikā un teātra/kino mākslās, pavēstīja balvas rīkotāji.

Ceremonijā Baltajā namā, piedaloties arī pirmajai lēdijai Džilai Baidenai, Celmiņa saņēma apbalvojumu glezniecībā. Balva paredz arī naudas prēmiju 15 miljonu jenu jeb gandrīz 95 000 eiro apmērā.

Līdzās gleznotājai "Praemium Imperiale" apbalvojumu tēlniecībā ieguva dāņu un islandiešu mākslinieks Olafurs Eliasons, arhitektūrā Burkino Faso dzimušais arhitekts Fransis Kerē, mūzikā balvu saņēma amerikāņu trompetists, komponists Vintons Marsalis, bet teātra mākslā amerikāņu režisors Roberts Vilsons.

"Mūsu, mēs sakām mūsu Vija Celmiņa saņēma šo balvu, kas tiešām ir augsta līmeņa starptautisks novērtējums mākslas pasaulē," Latvijas Radio raidījumā  "Kultūras rondo" atzīst mākslas zinātniece Elita Ansone.

Viņa norāda, ka balva izstrādāta globālā sadarbībā, sadarbojoties Japānas mākslas asociācijai ar apvieno Karalisti, Itāliju, Franciju, Japānu un Amerikas Savienotajām valstīm. Tā ir visaugstākajā līmenī organizēta un izvērtēta balva.

"Tā ir arī pasaules prakse, ka mākslinieki, kas visu mūžu ir strādājuši un tiešām kļuvuši par pasaules līmeņa personībām, kas ietekmējuši veselas paaudzes, mākslas apgabalus, tiek novērtēti ar ļoti prestižām balvām, un šī noteikti ir viena no tādām," norāda Elita Ansone.

Vija Celmiņa jau kopš pagājušā gadsimta otrās puses ir viena no nozīmīgākajām personībām pasaules mākslā, amerikāņu mākslas klasiķe, kuras  vārds spilgti ierakstīts kultūras vēsturē. Māksliniece dzimusi Rīgā, tad 1944. gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, kas vispirms  veda uz Vāciju, tad uz ASV. Kad 1962. gadā Vija Celmiņa uzsāka mācības Kalifornijas Universitātē, viņa pārcēlās uz Losandželosu, kur dzīvoja un strādāja līdz 1981. gadam. Tad devās uz Ņujorku un pārliecinoši nostiprināja savu vietu Rietumu mākslas pasaulē, vēstīts Latvijas Radio 3 raidījumā "Pārmijas".

Celmiņa visvairāk pazīstama ar saviem skrupulozi detalizētajiem okeāna viļņu un zvaigžņoto nakts debesu gleznojumiem, pie kuriem viņa strādā kopš 20. gadsimta 80. gadiem. Vijas Celmiņas darbi atrodas nozīmīgākajās mūsdienu mākslas kolekcijās pasaulē – Mūsdienu mākslas muzejā, Vitnijas mākslas muzejā, Metropolitēna mākslas muzejā Ņujorkā, Pompidū mākslas centrā Parīzē, Nacionālajā Teita galerijā Londonā u. c. 2018. gadā Sanfrancisko Modernās mākslas muzejā tika atklāta viņas darbu retrospekcija.

Jāpanas Mākslas asociācijas balva "Praemium Imperiale" tika nodibināta 1988. gadā un pirmo reizi tika pasniegta 1989. gadā. 

Šogad apbalvošanas ceremonija notiks 18. oktobrī Tokijā. Medaļas laureātiem pasniegs princis Hitači, kurš ir Japānas Mākslas asociācijas goda patrons. 

2016. gadā balvu "Praemium Imperiale" ieguva vijolnieks Gidons Krēmers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti