Pirmo reizi notiks minifestivāls «Mākslas vasara Strenčos»

Mākslinieku apvienība "Orbīta" no 27. augusta līdz 3. septembrim rīkos minifestivālu "Mākslas vasara Strenčos". Nedēļas garumā dažādās Strenču vietās būs skatāmi un klausāmi mākslas notikumi. Festivāls veltīts mākslinieciskai vērošanai un fiksācijai fotogrāfijā un skaņā. Programmā paredzēta vēsturiskajai Strenču fotodarbnīcai veltīta izstāde, kā arī skaņu mākslas instalācijas, informē organizatori.

Centrālais "Mākslas vasaras Strenčos" notikums ir izstāde "Pirms nokrīt egle" – fotoizstāde kādreizējās Strenču fotodarbnīcas telpās Rīgas ielā 17 – ēkā, ko pirms vairāk nekā 100 gadiem cēlis nu jau leģendārais fotogrāfs Dāvis Spunde, kurš darbnīcā strādāja kopā ar fotogrāfa Konrāda Kraukļa ģimeni.

Strenču dokumentēšana jau iepriekš atradusies "Orbītas" mākslinieku redzeslokā – piemēram, fotogrāmatā "Stikla Strenči"; fotodarbīcas bēniņos uzglabātā Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcija kopš 2021. gada iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā, un daļa no šīs kolekcijas apkopota sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju un kuratori Annu Volkovu "Orbītas" izdotajā un starptautiski godalgotajā fotogrāmatā "Stikla Strenči" (2019).

Izstāde "Pirms nokrīt egle" ir idejisks "Stikla Strenču" turpinājums – izstādes centrā ir kāds nesen uziets vēsturisks fotonegatīvs – Gaujas krastā krītoša egle, kas, izrādās, savulaik pārzīmēta uz auduma un Strenču fotostudijā izmantota kā fons neskaitāmām šajā studijā uzņemtajām fotogrāfijām. Izstādes kuratore Anna Volkova stāsta: "Strenču fotodarbnīcas ēka lielā mērā ir bijusi atbildīga par šīs fotokolekcijas likteņa pavērsieniem – kad 2004. gadā darbnīcai tika mainīts jumts, stikla plates nonāca Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Tagad, nākamā remonta priekšvakarā, Dāvja Spundes mantinieks Viktors Gustsons telpas atvēlējis izstādei. Gatavojoties šim notikumam, darbnīcā atradām stikla negatīva plati ar krītošo egli, kuru pārzīmēta fona veidolā bijām manījuši daudzās Strenču fotodarbnīcas bildēs. Brīnišķīgā kārtā, kamēr pastāv krītošas egles attēls, egle nenogāzīsies – Strenču fotodarbnīcas meistari lieliski pārvaldīja šo fantastisko fotogrāfijas spēku!"

Izstādē būs aplūkojami grāmatā neiekļauti fotoattēli no Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājuma Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcijas, fotodarbnīcā 2023. pavasarī atrasti objekti, kā arī fotogrāfa un apvienības "Orbīta" mākslinieka Vladimira Svetlova no fotonegatīviem veidots objekts, kas tapis minifestivāla programmā iekļautās Vladimira Svetlova un Armanda Andžes ("Baltic analog lab") vadītās Strenču stikla plašu meistarklases laikā no meistarklases dalībnieku veidotajiem stikla negatīviem.

Pie fotodarbnīcas fasādes atradīsies vitrīna, kas ļaus digitāli ielūkoties darbnīcas telpās – nelielu izstādes daļu varēs aplūkot arī ārpus darbalaika un vitrīnas mājaslapā.

Instalācija "No ētera"
Instalācija "No ētera"

Tāpat arī "Mākslas vasarā Strenčos" būs apskatāmi uz apkārtējo vidi orientēti skaņu mākslas darbi, kas iezīmē "Orbītas" dalībnieka Artūra Puntes kūrētā projekta "Strenču sonifikācijas stacija" darbības sākumu. Tā, piemēram, festivālā būs apskatāma brīvdabas skaņu un gaismu instalācija "No ētera" ("Orbīta"), kā arī audioinstalācija "Gaujas manuports Nr. 1" (Artūrs Punte, Maksims Šenteļevs), kurā izmantoti lauka ieraksti un fragmenti no intervijām ar pieredzējušiem Gaujas plostniekiem.

Festivāls "Mākslas vasara Strenčos" iekļauts Valmieras novada kultūras attīstības programmā "Dinamiskā pilsēta". Liene Jakobsone, šīs programmas vadītāja, par Strenču mākslas nedēļu teic: "Laikmetīgu mākslas procesu attīstība Valmieras novadā ir "Dinamiskās pilsētas" programmas pamatā, tādēļ mūsu sadarbība ar "Orbītu", viņu interese par Strenčiem, Dāvja Spundes studijas devumu un tā aktualizēšanu arvien jaunās formās ir liels ieguvums gan vietējiem iedzīvotājiem, gan nacionālajai un starptautiskajai kultūrtelpai kopumā."

Iecerēts, ka festivāls kļūs par ikgadēju notikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti