Kultūras rondo

"Rīgas nākotnes vēsture" – Jāņa Lejnieka grāmatas iedvesmotas sarunas par arhitektūru

Kultūras rondo

Iespaidīgi, iespēja redzēt svaigo - Latvijas Mākslas akadēmijas diplomandu izstāde

Performances mākslas festivāls aktualizē sadarbību starp mākslinieku un skatītāju

Kolaboratīva autorība. Sāksies performances mākslas festivāls «Starptelpa»

No 13. līdz 18. jūnijam Rīgā gaidāms starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", kura tēma un galvenais vadmotīvs šogad būs "Kolaboratīva autorība" – sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas. "Cilvēki, kas nāk uz performanču festivālu, viņi jau zina, uz ko nāk, un ir gatavi iekļauties, sadarboties un piedzīvot šo zināmā mērā mistēriju," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta festivāla pārstāve Gundega Evelone.

"Tā ir sadarbībā balstīta autorība, tas nozīmē, ka mākslinieki radīs tādas performances, kurās būs kaut kāds sadarbības vai mijiedarbības, vai interakcijas moments. No skatītāja perspektīvas šī gada festivāla tēma ir ļoti interesanta, jo var paredzēt, ka arī skatītājs tiks iesaistīts mākslas darbā," festivāla tēmu "Kolaboratīva autorība" komentē festivāla organizatori. Festivāla dalībnieku – mākslinieku – uzdevums ir konceptualizēt šo tematu un risināt to sava mākslas darba ietvaros. Tas, kas atšķir mākslinieku darbus, ir estētiskie un konceptuālie principi.

"Performance lielā mērā balstās uz klātbūtnes efektu, un to nodrošina mākslinieki, parasti tā ir ķermeniska kustība.[..] Performances māksla ir kompleksa disciplīna, un tas ir liels, aizraujošs piedzīvojums," skaidro festivāla organizatore Laine Kristberga. Festivāla rīkotāji uzsver, ka performances mākslā būtisks ir konteksts un attiecība starp mākslinieku un skatītāju, arī festivāla programmā performances norisināsies gan slēgtās, gan ļoti atvērtās telpās – uz skatuves, pagalmā u.c. 

Festivāls 13. jūnijā tiks aizsākts ar meistarklasi, kurai 14. jūnijā sekos starptautisks simpozijs, kurā mākslinieki un teorētiķi reflektēs un diskutēs par performances mākslu plašākā mērogā. Festivāla atklāšanas pasākums notiks telpā "Tu jau zini kur", savukārt pārējie festivāla notikumi norisināsies Latvijas Mākslas akadēmijā. Festivāla organizatori – Latvijas Performances mākslas centrs – aicina skatītājus sekot līdzi festivāla programmai mājaslapā un kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotās performancēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti