Kultūras ziņas

Leļļu teātris novembrī atgriezīsies vēsturiskajā ēkā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Karostas ūdenstornī mākslinieki satiek skatītājus

«Visa centrā ir cilvēks.» Karostas ūdenstornī mākslinieki satiek skatītājus

Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences projekts iepriekšējā sezonā novērtēts ar Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu "Kilograms kultūras". Radošām izpausmēm tas atvēlēts arī šajā vasarā – līdz pat augusta beigām tornī dzīvo un strādā mākslinieki.

Pirms četriem gadiem Liepājas Kultūras pārvaldei, Karostas glābšanas biedrībai un SIA "Liepājas ūdens" radās kopīga iecere par Karostas ūdenstorņa transformāciju mākslinieku rezidencē. Šī projekta praktiskās sadaļas kūrēšana tika uzticēta tēlniekam Egonam Peršēvicam, kurš pārējos kolēģus darbam tornī katru gadu izvēlas pēc konsultācijām ar Latvijas mākslas pasaules autoritātēm.

"Visa centrā ir cilvēks. Tas arī ir tas iemesls, kādēļ tam ūdenstornim būt Liepājā, jo Liepājā vizuālās mākslas pietrūkst, viņu vajadzētu vairāk, un tornis – viņš iesūc tos izcilos māksliniekus uz vasaras laiku šeit, Liepājā,  un bagātina Liepāju,"

stāsta Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences kurators Egons Peršēvics.

Šovasar kopā ar tēlnieku Egonu Peršēvicu Karostas ūdenstornī rezidē gleznotāji Gunta Lante, Līga Ķempe un Klāvs Loris.

"Sajūtas ir brīnišķīgas. Ir ļoti laba iespēja koncentrēties tikai uz strādāšanu, un nekas neatrauj no tā, kā ikdienā Rīgā. Var strādāt no agra rīta līdz vēlam vakaram, vēl ilgāk, ja ir saulainas dienas," teic māksliniece Gunta Lante.

"Darbs jau sākas lejā, kur mēs nakšņojam, un strādāt ir fantastiski – rīta kafija, uznākam augšā un visa dzīve, visa ikdiena pakārtota tikai mākslas darbu radīšanai, visi telefoni, interneti paliek malā, un tu vari atslēgties un nedomāt par ikdienu. Telpas milzīgas, griesti augsti, daudz gaismas – perfekta vieta māksliniekiem," atzīmē mākslinieks Klāvs Loris.

Viņam piekrīt arī māksliniece Līga Ķempe: "Tas ir tas, kas šeit vilina. Tās ir gaismas, telpa, atmosfēra un, protams, kompānija. Tie, kas šobrīd mēs esam atlasīti, – vienkārši ģeniāla banda."

Visi trīs gleznotāji šovasar bijuši gana produktīvi – katram no viņiem tornī tapuši pa vismaz pieciem jauniem darbiem, kā arī pabeigti daži iepriekš iesāktie un vēl rezervē ir pa kādam tīram audeklam. Pats kurators šogad ķēries pie kāda īpaša darba, lai iemūžinātu cilnī pašu torni. Visas vasaras garumā ikviens interesents bez maksas var vērot mākslinieku darbu, kā arī gida pavadībā iepazīt torni. Apmeklētāju skaits katru gadu pieaug – vēl pērn tornī katru dienu viesojās vidēji 30–40 cilvēki, bet šogad viņu esot jau par aptuveni trešdaļu vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti