Kultūras rondo

Šonedēļ norisinās Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, saruna ar itāļu režisoru

Kultūras rondo

Latvijas mākslinieki apvienojas, lai ar skolēniem kopā radītu laikmetīgo mākslu

Atklāta Portugāļu Laikmetīgās keramikas biennāles izstāde “Kopsolī”

Portugāļu laikmetīgā keramika skatāma izstādē Rīgā

Izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" atklāta portugāļu Starptautiskās mākslas keramikas biennāles izstāde "Kopsolī", kas iekļauta 4. Latvijas Keramikas biennāles programmā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja izstādes kurators Aivars Baranovskis.

"Tradīciju ziņā Portugāle, protams, ir pilnīgi atšķirīga, bet šobrīd mēs pieskaramies laikmetīgajai keramikai, un laikmetīgā keramika darbojas nedaudz ārpus tradīcijas, reizē arī, protams, ietekmējoties no tās," pauda Baranovskis. 

Latvijas keramikas biennāle izveidojusi ciešu sadarbību ar keramikas biennāli no Portugāles pilsētas Aveiru. Turienes keramiķi uz Latviju atgādājuši savas biennāles uzvarētāju darbus.

Izstāde “Kopsolī”
Izstāde “Kopsolī”

"Laikam jāsaka, ka pasaulē ir vairākas vietas, kurās keramikas medijs ir vairāk vai mazāk atzīts, un ir lielās pasaules biennāles, uz kurām mākslinieki piesakās, kurās notiek konkursi. Šobrīd mēs jau ar savu biennāli arī esam izcīnījuši, ka pasaulē tā ir pazīstama, un tai piesakās cilvēki tiešām no visurienes. Līdz ar to nodibinājām kontaktus ar lielajām biennālēm, un sadarbībā ar Aveiru mākslas keramikas biennāli mēs veidojam šogad šo projektu, nākamgad attiecīgi mums ir projekts ar faiences muzeju [Francijā]," stāstīja Baranovskis. 

Vēl šī gada oktobra sākumā kā biennāles turpinājums tiks atklāta keramikas izstāde no Korejas. Līdz ar to mākslas keramikas horizonts tiek pavērts ļoti plašs. 

Tikmēr Daugavpilī šī gada 8. septembrī tiks atklāta Martinsona balvas konkursa izstāde. Šogad starptautiskais keramikas konkurss pulcējis rekordlielu dalībnieku skaitu.

Izstāde “Kopsolī”
Izstāde “Kopsolī”

"Tika pieteikti 685 darbi no 71 valsts. Tie horizonti mums ir gana plaši, un laikam tikai no Antarktīdas neviena nav, citi kontinenti ir pārstāvēti, un arī izstādē būs līdzvērtīgi. Starptautiskā žūrija atlasīja 64 darbus, 22 no Latvijas un 42 starptautiskos darbus, no kuriem veidosim izstādi. Pēc tam žūrija atbrauks uz Daugavpili un, fiziski redzot šos darbus, izvērtēs to māksliniecisko un tehnoloģisko kvalitāti un piešķirs apbalvojumus," stāstīja Baranovskis. 

Latvijas Keramikas biennāles programma un tās konkursu dalībnieku skaits katru gadu turpina augt. Tas ne tikai Latvijas iedzīvotājiem ļauj ieskatīties plašajā un daudzveidīgajā keramikas mākslas pasaulē, bet ir arī lielisks veids, kā popularizēt Latvijas keramiķus un tradīcijas. 

"Savā ziņā tas ir tāds mākslas eksports, kas notiek," secināja Baranovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti