4. studija

Kas notiks ar Zasas dzirnavās atrastajām cilvēka mirstīgajām atliekām?

4. studija

(Zīmju valodā). 4. studija

Kāpēc Bolderājā uz "Svēto vakarēdienu" atkal sapulcējās Jēzus un viņa mācekļi?

Bolderājā top pasaulslavenās gleznas «Svētais Vakarēdiens» mūsdienu versija

Kādu dienu māksliniece Vita Lukstiņa "Facebook" vietnē uzaicināja vīrus iejusties... Jēzus mācekļu lomā un piedalīties fotogrāfijas veidošanā par pasaulslavenās gleznas "Svētais Vakarēdiens" tēmu. Turklāt – šī fotogrāfija tiks izmantota kā skice gleznai, kas rotās Bolderājas evaņģēliski luteriskās baznīcas altāru.

12 vīrieši kopā ar fotogrāfi un mākslinieci atainos slaveno Leonardo da Vinči darbu "Svētais Vakarēdiens".

Māksliniece Vita Lukstiņa stāsta: "Šī ideja man nav pirmo reizi, nav nekas tāds, kas nav bijis manā glezniecības pieredzē. Man jau ir viens darbs, kas saucas "Perfekta mīlestība", tur arī "Vakarēdiens", un tur mācekļu vietā ir bērni. Tā ka man jau tāds sākums ar "Vakarēdienu" ir, un šeit, Bolderājas baznīcā, mani uzaicināja mācītājs, viņš man jautāja – vai es būtu ar mieru atjaunot altāra gleznu, kas gāja postā, vienu no altāra gleznām?"

Lai šis mākslas darbs taptu, Vita publicēja "Facebook" vietnē aicinājumu atsaukties 12 vīriešus, kuri būtu gatavi piedalīties savdabīgajā fotosesijā. Uzņemtā fotogrāfija tiks izmantota kā skice altārgleznai.

"Es sapratu, ka man vajag vienkārši tos vīriešus, visu to kompozīciju nofotografēt un piefiksēt, un tad es varu darbnīcā mierīgi ziemas rītos gleznot," teic māksliniece.

Viņas ideja bija arī gleznas stilistikā saglabāt mūsdienīgumu un vīriešiem neveidot speciālus apģērbus, kādi bijuši Jēzus laikā: "Es gribēju tā, lai tas ir šodien, tagad. Ir tā rakstvieta Bībelē, ka Jēzus vakar, šodien un rīt ir tas pats," par savas gleznas prototipiem saka māksliniece.

Vita atzīst, ka tēlu atlasei varbūt nepieiet tik pamatīgi kā Leonardo da Vinči, taču viņu uzrunā arī pārsteiguma mirklis. "Varbūt dažus redzēju, dažus ne, bet man ir jāpieņem, kādi viņi ir, kādus Dievs viņus pieņem, un vienkārši jāļaujas procesam, un es uzrakstīju to sludinājumu, kā tagad to arī dara fesibukā."

Šķiet visai zīmīgi, ka Vitas aicinājumam pieteicās tieši tik daudz pretendentu jeb "Jēzus mācekļu", cik ir nepieciešams – 12. Šo gleznu Vita plāno arī savai personālizstādei "Dievs un cilvēks".

Gleznas tapšanas procesā piedalās arī Māris, kurš ar Vitu jau iepriekš bijis pazīstams: "Māksliniece teica, ka grib mani ielikt centrālajā, Jēzus lomā. Protams, ka tas ir tā – tu jau apzinies savu līmeni un Jēzus līmeni, bet reizē, nu, es domāju, Jēzus jau tāpēc arī kļuva par cilvēku, lai mēs nebaidītos indentificēties ar viņu. (..) Es ļaujos tādam procesam, un es domāju, ka būs interesanti. Galvenais jau tas gala darbs, rezultāts, ko māksliniece uzgleznos, un lai tas ir kaut kas apliecinošs." 

"Bija aicinājums, kas izklausījās pēc vaicājuma palīdzēt, un tad man tā pirmā reakcija bija – nu, ja nepiesakās, tad var mani arī pieskaitīt," teic viens no trijiem Jāņiem, kas piedalīsies fotogrāfijas tapšanā. Viņš piebilst, ka savulaik interneta vidē viņa iesauka bijusi bija Didims, kas ir neticīgā Toma uzvārds. Kaut kādos laikos es arī to lomu – tādu neticīgo, atturīgo – esmu spēlējis, esmu tāds bijis. Kā šodien būs, tā būs."

"Interesanti, man ļoti patīk kaut kur iesaistīties, kaut kādi jauni kontakti, jaunas pazīšanās un kaut kas jauns vispār kopumā. Tā ka sagaidu, ka būs interesanti un atmiņā paliks kaut kas jauns," teic cits Jānis.

Fotogrāfe Ilze Kalniņa saka: "Es esmu, tā teikt, tāda maza skrūvīte starp Vitas ieceri un realizēšanu. Man liekas, tas būs kaut kas mūsdienīgs. Vita ir ļoti dabiska, kāpēc lai nebūtu altāra glezna mūsdienās, kura ir no šiem laikiem? Viņai vienmēr ir tā sava vīzija."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti