Pārmijas

Paslēpties un aizbēgt mākslā. Klavierduets Roksana Tarvide un Kaspars Bumbišs

Pārmijas

Kopā ar Orestu Silabriedi pārlapojam žurnāla "Mūzikas Saule" ziemas laidienu

Klajā nācis rakstu krājums "WunderKombināts II. Latvijas mākslas gadagrāmata 2023"

Otrā Latvijas mākslas gadagrāmata – rakstu krājums «WunderKombināts»

Decembrī biedrība "Wunder Kombinat" izdeva jau otro "WunderKombināts. Latvijas mākslas gadagrāmata" sējumu, kurā apkopotajās esejās dažādi autori pēta, kā mūsdienu vizuālā māksla ietiecas sociālās, ekonomiskās, politiskās un citās nozarēs, vienlaikus izvairoties no pārmēru akadēmiska rakstības veida, radot izdevumu, kas pieejams visiem.

Gadagrāmatai, kas tapusi Elīnas Ķempeles, Lauras Brokānes un Alekseja Muraško vadībā, par fokusa punktu kļuvuši jēdzieni "sašķeltība" un "fragmentārisms". Kā iemeslu tam redaktore Laura Brokāne Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" min kopējo sabiedrības noskaņojumu pēdējā gada laikā, nogurdinošo karu Ukrainā, aizvien augošo krīzi un sašķeltību: "Mēs atrodamies ārkārtīgi trauslā, sašķeltā, fragmentārā situācijā."

Arī šo grāmatu, tāpat kā pirmo, dizainers Aleksejs Muraško organizējis trīs korpusos – karš, process, refleksija. Tie grāmatu sadala gan saturiski, gan grafiski. "Būtiski, ka esam palikuši pie šī kara korpusa, kas nenoliedzami šobrīd ir aktualitāte, no kā mēs nevaram izvairīties," skaidro Laura Brokāne. Šī iemesla dēļ abu sējumu veidošanā tika uzrunātas ukraiņu pētnieces.

Īpaša uzmanība pievērsta ne tikai grāmatas mākslinieciskajam noformējumam, bet arī tam, lai tajā apkopotie raksti būtu pieejami pēc iespējas plašākai auditorijai. Raksti ir lasāmi divās valodās – angļu un latviešu, – arī formas ziņā teksti rakstīti vairāk publicistikas, ne akadēmiskā valodā, padarot tos vieglāk uztveramus.

Gadagrāmatā publicēti Svitlanas Biedarjevas, Katerinas Botanovas, Liānas Ivetes Žildes, Žanetes Liekītes, Ilianas Veinbergas, Rasas Jansones un Stellas Pelšes raksti, Santas Frances vizuālā eseja, kā arī dizainera Alekseja Muraško dizainera sleja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti