Kultūras ziņas

Kultūras akadēmijas jaunie režisori atrāda filmu ražu

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Dizaina muzejs iepazīstina ar Korejas mūsdienu keramiku

Pirmo reizi Latvijā – Korejas mūsdienu keramikas izstāde «Pašterapija»

Pirmoreiz uz Latviju atvesta plaša Korejas laikmetīgā keramikas darbu izstāde "Pašterapija". Tā turpina Latvijas Keramikas biennāles organizatoru sākto sadarbību un ir kā atbilde Baltijas valstu keramikas izstādei "Drošie horizonti", kas pirms diviem gadiem notika Korejā.

4. Latvijas keramikas biennālē Vecrīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, iekārtota plaša Korejas mūsdienu keramikas mākslas izstāde, atklājot keramikas mākslas tradīcijas un attīstības ceļu mūsdienās.

Biennāles kurators Aivars Baranovskis stāsta: "Korejas mūsdienu keramika šeit iezīmējas ar trīs blokiem, tas ir: tradīcija, process un vēstījums. Protams, ja mēs runājam par tradīciju, tad visa Korejas kultūra nepārtraukti balstās keramikas tradīcijās, attiecīgi arī keramikas māksla balstās visa kultūras mantojumā. Tāpēc, runājot par Korejas keramiku, atgriezīsimies atkal un atkal pie tradicionālajām formām, gleznojumiem, un tā ir arī viena no sadaļām, kas redzama šajā izstādē. Otra sadaļa – process – ir neatņemama sastāvdaļa keramikas mākslai kā tādai. Vēstījums ir trešā sastāvdaļa, jo kas gan būtu māksla bez tā. Ja mēs skatāmies uz šiem darbiem, šie ir tradicionālie Korejas spilveni, kas veidoti no māla un apdedzināti augsto grādu temperatūrā, šīs klasiskās formas tiek virpotas iesākumā."

Uz Latviju atbraukusi arī viena no darbu autorēm – Kima Džonoka, kura veidojusi gan keramikas spilvenus, gan vēl vairākus darbus: "Savvaļas zosis Korejā simbolizē mūžīgo mīlu starp vīrieti un sievieti, jo zosis veido pārus ļoti ilgam laikam, patiesībā uz visiem laikiem. Darba nosaukums ir "Savvaļas zoss", bet tai pašā laikā tas ir par harmoniju. Sarkanās un sudraba krāsas zosis raugās dažādos virzienos, taču komunicē, veidojot harmoniju. Korejā tie ir tradicionāli putni, man tie daudz nozīmē, tāpēc radīju šādu darbu."

Kopumā izstādē aplūkojami 55 mākslas darbi ar krasi atšķirīgu vēstījumu un izteiksmes līdzekļiem.

Kjongi Laikmetīgās keramikas mākslas muzeja un izstādes kuratore Lidži Čoja stāsta: "Šeit ir pārstāvēti 16 mākslinieki. Gan autori no korejiešu mūsdienu keramikas pirmās paaudzes, gan arī pavisam jauni autori. Darbi aptver periodu no 90. gadu sākuma līdz mūsdienām. Tie ir jau izveidojušies mākslinieki, katrs ar savu mākslas valodu, pētot izteiksmes līdzekļus un keramikas tradīcijas un radot stāstus ar māla palīdzību. Korejiešu keramikai ir ļoti gara vēsture, un vienmēr ikvienā darbā ir bijis svarīgs stāsts, kas saistīts gan ar vēsturi, gan ikdienu."

Izstādei dots nosaukums "Pašterapija". Ekspozīcijas kodolu veido avangarda mākslinieki, kurus var dēvēt par robežpārkāpējiem keramikā, kas atkāpušies no Korejas keramikas darināšanas kanoniem, pievēršoties laikmetīgai mākslas valodai.

Skatītāji izstādi varēs aplūkot no 5. oktobra līdz nākamā gada janvāra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti