Šogad Dzejas dienās gaidāmi 36 pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tuvojas dzejas mēnesis - septembris, un šogad Dzejas dienās gaidāmi 36 pasākumi ar pašmāju un ārzemju viesu piedalīšanos. Dzejas dienu lasījumi sāksies 3.septembrī dažādās vietās un ilgs līdz 15.septembrim. Festivāla pasākumos būs iespēja vērot dzejas saplūšanu ar mūziku, atdzejošanas darbnīcu, jaunu krājumu atvēršanas svētkus, kā arī vietējo un citvalstu dzejnieku sadarbības projektus.

Tradicionāli Dzejas dienās arī šogad notiks Literārās akadēmijas Dzejas meistardarbnīcas studentu lasījumi, "Ceļojums ar dzejniekiem", kas šoreiz aizpildīs Miera ielu. Neizpaliks arī šajā gadā izdoto grāmatu autoru lasījums, klasisks dzejas vakars, kā arī poētiskā orientēšanās spēle Bolderājā.

"Programmā ir arī "lielie vaļi", pie kā auditorija ir pieradusi, piemēram, klasisks dzejas vakars, kas šogad noritēs netradicionālā veidā Baltās nakts ietvaros 5.septembrī bijušajā bibliotēkas ēkā Barona ielā. Pirmo reizi uzaicinātie ārzemju viesi savu performanci pārveidos iekļaujot latviešu dzejniekus. Tā ir skaņu dzejas performance ar elektronisko mūziku," par programmu stāsta Dzejas dienu projekta koordinatore Inga Bodnarjuka.

Pērn Esplenādē Raiņa dzejas lasījumus atklāja dzejnieks Edvīns Raups. Arī šogad Dzejas dienās iekļauti lasījumi pie Raiņa pieminekļa Esplanādē 11.septembrī. "Koncepciju šim pasākumam veidoja Inese Zandere. Forma būs klasiska - mikrofons un dzejnieks, bet pamatā ir izvēlēti dzejnieki, kam Rainis ir licies interesants un viņi ir kaut ko darījuši tajā sakarā. Kurš ko lasīs, tas arī vēl ir sadalīšanas procesā. Kāds lasīs Raini, kāds sevi, būs arī muzikāls pārsteigums ar kori," atklāj Inga Bodnarjuka.

Savukārt dzejas saplūšanu ar citām mākslas formām varēs vērot vairākos koncertos, uzvedumos un multimediālās performancēs. Klubā "Nabaklab" Rīgā uzstāsies igauņu viesi "Flip Poets" deviņu cilvēku sastāvā, savienojot dzeju ar dažādiem instrumentiem, savukārt Rīgas Svētā Pētera baznīcā skatītājus pulcēs muzikāli poētisks uzvedums "Dagdas piecas skiču burtnīcas".

"Par latviešu muzikālajiem pasākumiem - noteikti jāmin šī gada eksperimentālais pasākums, kas notiks 8.septembrī Zirgu ielas koncertzālē, kur Jānis Ozoliņš spēlēs Filipu Glāsu, bet dzejnieki Arvis Vigulis un Kārlis Vērdiņš lasīs amerikāņu dzejnieku atdzejojumus," stāsta Inga Bodnarjuka.

Dodot ieskatu pasaules dzejas tendencēs, Latviju festivālā šoreiz apmeklēs 26 autori no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Horvātijas, Vācijas, Somijas, Baltkrievijas un Kazahstānas. Vairākas dienas noritēs arī starptautiska atvērta atdzejas darbnīca, kuras gala rezultātu klausītājiem būs iespēja dzirdēt tās noslēgumā 12.septembrī.

Inga Bodnarjuka atklāj stāstu par kādu somu dzejnieku priekšnesumu: "Par somu pensionāriem - viņiem nav nosaukuma, būtībā viņi ir divi pensijas vecuma somu dzejnieki. Viens no viņiem veido dzejas tekstus un otrs ir mūziķis, visu vēl papildina video instalācijas. Viss priekšnesums ir kā neliels dzejas koncerts. Tas būs 9.septembrī Kaņepes kultūras centrā."

Šoreiz Dzejas dienu rīkotāji parūpējušies arī par dzejas baudītājiem interneta vidē - 4.septembrī tiks atklāts portāls "www.dzejasdisks.lv", kur bez maksas varēs noklausīties visu līdzšinējo dzejas disku saturu, kas varēs kalpot skolotājiem kā mācību papildmateriāls par aktuālo mūsdienu literatūru.

Kā vēstīts, par Dzejas dienu moto šogad izvēlēts "Dzeja nemelo!".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti