Kultūras ziņas

Dž. Dž. Džilindžers atkal nesaprasts?

Kultūras ziņas

Pabeigta Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija

Prozas lasījumiem - 20

«Prozas lasījumos» - literārās meistarklases, grāmatu atvēršanas, autoru lasījumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No otrdienas, 1.decembra, līdz svētdienai, 6.decembrim, dažādās Rīgas vietās norisināsies divdesmitais festivāls "Prozas lasījumi". Notiks literārās meistarklases, grāmatu atvēršanas un pazīstamu pašmāju un īpaši aicinātu ārzemju autoru prozas lasījumi - pavisam kopā vairāk nekā 20 dažādi pasākumi. "Prozas lasījumi" 20 gadu laikā pārtapuši par vienu no centrālajiem literārajiem notikumiem un kļuvuši par nozīmīgu ikgadēju atskaites punktu pašmāju rakstniecībā.

Sākušies jau padomju laikos un pārtrūkuši tikai uz pāris gadiem, "Prozas lasījumi" atsākušies kā nelieli lasījumi Andreja Upīša dzīvoklī 1995.gadā. Nu tie kļuvuši par vienu no centrālajiem notikumiem Latvijas literatūras kalendārā, par savdabīgu  atskaites punktu pašmāju rakstniekiem.

"Tie noteikti ir veicinājuši darbu tapšanu, jo rakstnieki ir lūgti, viņi zina, ka būs gada beigas, vislabāk, ja būs stāsts. Kā jau visur, vajag to garaini, kas veicina vārīšanos, un šādas literātu  savstarpējas tikšanās, jo nāk arī paši rakstnieki uz šiem pasākumiem. Nav tikai tā, ka lasītāji un klausītāji nāk. Ir iepazīšanās ar ārzemju autoriem, no kuriem daudzi ir ļoti labi ar savu literatūru. Pārsvarā ir bijis mērķis aicināt tikai labus rakstniekus," norāda "Prozas lasījumu" projekta vadītāja Baiba Koemeca.

Kā vēstīts, festivāls tiks atklāts 1.decembrī plkst. 19 koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" ar iepriekšējo festivālu laureātu un atzītu autoru - rakstnieku Paula Bankovska, Ingas Ābeles, Jura Zvirgzdiņa, Māra Mikulāna un Kurzemes prozas lasījumu laureāta lasījumiem. Pasākumu vadīs un sildīs Improvizācijas teātra aktieri Krišjānis Berķis un Elīna Geide.

Festivāla laikā būs iespēja tikties ar somu rakstnieci un mākslinieci Rozu Liksomu, kuras grāmata "Sestā kupeja" nupat tulkota arī latviešu valodā. Roza Liksoma saņēmusi Somijas prestižāko literāro balvu "Finlandia". Šobrīd grāmata tiek tulkota 18 valodās.

Festivāla izskaņā svētdienas, 6.decembra, rītā, norisināsies jau par tradīciju kļuvušās "Prozas brokastis". "Pagājušajā gadā svētdienas rīts bija tāds nedaudz dūmakains, bet kaut kur nedaudz spīdēja saule. Ja paskatās arī mūsu bildes sociālajos portālos, tad var redzēt, ka "Andalūzija suņa" zāle ir tāda mazliet saulesstariem pielieta, ar ļoti daudziem cilvēkiem, kas ir apsēdušies gan pie galdiņiem, gan  pie bāra letes. Un tajās sejās ir tāds prieks par kopā būšanu. Un tā atmosfēra - tāda mazliet bohēma, jo Juris Kulakovs ar šampanieša glāzi pie klavierēm, ar savām intermēdijām, kurās mēs nekad nezinām, ko viņš spēlēs. Viņš izvēlas vienmēr kaut ko tādu, kas papildina autora lasījumu, līdz ar to tas elpo vienā ritmā," stāsta tulkotāja, viena no "Prozas lasījumu" idejas autorēm Maima Grīnberga.

Festivāls noslēgsies 6.decembra vakarā Gaismas pilī ar festivāla autoru priekšnesumu izvērtēšanu un labāko apbalvošanu. Noslēguma pasākumu ar saviem nesen tapušajiem prozas darbiem kuplinās rakstnieki Dace Rukšāne, Aivars Eipurs, Elvita Ruka, Valdis Rūmnieks un Kurzemes "Prozas lasījumu" laureāts.

"Prozas lasījumu" programma pieejama festivāla mājaslapā. Ieeja visos festivāla pasākumos ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti