Brīvi un drosmīgi. «Latgales prozas lasījumu» fināls pulcēs septiņus rakstniekus

Līdz pat šai svētdienai, 10. decembrim, dažādās Rīgas kultūrtelpās, bibliotēkās, kafejnīcās un citviet norisinās ikgadējie "Prozas lasījumi". Jau ceturto reizi vieta plašajā festivāla programmā ir arī konkursam "Latgales prozas lasījumi". Šogad tajā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – 21 autors, no kuriem kā finālisti izvirzīti septiņi labākie dalībnieki. Konkursa noslēguma pasākums "Proza un karbonādes" notiks 7. decembrī Rēzeknē, kur tad arī tiks noskaidrots šī gada "Latgales prozas lasījumu" uzvarētājs.

Brīvi un drosmīgi. «Latgales prozas lasījumu» fināls pulcēs septiņus rakstniekus
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

"Es rokstu, bet voi tu skaiteisi" jeb "Es rakstu, bet vai tu lasīsi" – ar šādu devīzi norisinājās konkurss "Latgales prozas lasījumi", aicinot autorus radīt jaunus darbus latgaliski. Konkurss ir latgaliešu kultūras kustības "Volūda" iniciatīva. Kā stāsta biedrības valdes priekšsēdētāja Edeite Laime, četru gadu laikā konkursa dalībnieku skaits pieaudzis teju ģeometriskajā progresijā: "Katrs gads mums ir tāds jauns rekords, un šajā gadā dalībnieku skaits jau ir 21.

Laikā, kad tiek runāts par to, kādas ir iespējas pastāvēt latgaliešu literatūrai, pirmkārt, vai ir rakstītāji, otrkārt, vai ir lasītāji, šis skaits ir ļoti, ļoti iepriecinošs.

Tas vieš arī tādu cerību, ka ar latgaliešu literatūru viss tomēr būs kārtībā, lai gan laiku pa laikam mums šaubas piemetas."

"Latgales prozas lasījumi" jau ceturto reizi iekļaujas festivālā "Prozas lasījumi", kas valstī tiek organizēts no 1995. gada. Kā vienu no lielākajiem ieguvumiem "Prozas lasījumu" projekta vadītāja Ilze Ļaksa-Timinska min iespēju atklāt jaunus, Latvijas kontekstā līdz šim mazāk dzirdētus autorus: "Tieši caur "Prozas lasījumiem" mēs iepazinām Anneli Slišāni, kura šogad jau piedalās lasījumu pamatprogrammā. Interesanti tas, ka daudzi no reģioniem un īpaši no Latgales raksta latgaliešu valodā, līdz ar to mēs priecājamies par iespēju papildināt un paplašināt, un dažādot festivāla programmu Rīgā, kur ļaujam ieskanēties arī latgaliešu valodai."

Konkursantu ģeogrāfija ir plaša – visa Latgale, Rīga un pat ārzemju latvieši, kuri jūtas piederīgi Latgales kultūrtelpai. Darbus vērtēja piecu cilvēku žūrija – literatūrzinātnieki, rakstnieki un lasītāji. Katram darbam tika piešķirts ciparu kods, tāpēc žūrija nezināja, kurš autors aiz tā slēpjas.

Stāsta žūrijas pārstāvis, literatūrzinātnieks un rakstnieks Valentīns Lukaševičs: "Ļoti demokrātiski un autentiski – tā kā aklā degustācija. Pārsteidzoši daudz darbu, pārsteidzoši laikmetīgi. Lielākā daļa tie ir emociju plūsma. Latgalieši mani pārsteidza, ka viņi raksta tā interesanti, brīvi, drosmīgi.

Šoreiz latgalieši bija ļoti brīvi. Viņi brīvi pludināja savas atmiņas, pārdomas, fantāzijas, emocijas, asociācijas. Ļoti daudz buļbu talku bija – kaut kāda interesanta sakritība.

Tematikā visi ir aizgājuši uz mākslīgo intelektu, sociālie tīkli, datori. Tā laikam tāda mūsdienu lieta. Sižetu konstruē tā, lai smuki ieliktu kādus nedzirdētus latgaliešu izteicienus."

Žūrijā strādāja arī trīs iepriekšējo gadu Latgales prozas lasījumu konkursa uzvarētāja, tekstilmāksliniece un rakstniece Annele Slišāne. Viņa atzīst: "Šogad vērtējot man bija sajūta, ka rakstīt ir vieglāk un radošāk. Vērtēt ir grūtāk tomēr. Satiec 21 dažādu cilvēku viņu darbos. Skaiti, lasi, sajūti viņu domas, jūtas un ieguldīto darbu. Un tad ir cīši grūti. Grūtāk, nekā uzrakstīt pašam. Man tāda sajūta bija. Man cīši vārdi sasaucas ar aušanu – rakstīt rakstus audeklā, tāpat arī grāmatā."

No 21 iesniegtā prozas darba žūrija izvēlējās septiņus finālistus. To starpā ir gan literatūras telpā iepriekš nedzirdēti vārdi, gan labi zināmi autori: Aldis Bukšs, Ilze Sperga, Vita Briška, Dāvids Rubens, Ilze Aizsila, Sarmīte Trūpa un Egita Kancāne. Egita konkursā piedalās jau otro gadu. Līdzīgi kā pērn, arī šoreiz konkursam viņa iesūtīja pasaku: "Man ir Annas un Anča pasakas, kas ir veltītas meitai un dēlam, un tur pārsvarā ir aprakstītas ikdienas situācijas, tikai drusku pārveidotā literārā veidā. Tur parādās mijiedarbība ar babu, dzedu un tantēm. Man liekas, ka tas katram ir ļoti vērtīgi. Es ceru, ka viņi pratīs izlasīt un lasīs."

Latgales prozas lasījumu konkursa uzvarētājs tiks noskaidrots noslēguma pasākumā 7. decembrī Rēzeknē. Lai konkursa labākie darbi nepaliek tikai uz papīra, tie publiski izskanēs noslēguma pasākumā un arī tiešraidē. Savukārt uzvarētājs kopā laureātiem no Kurzemes reģiona un Tukuma savus darbus lasīs "Prozas lasījumu" festivāla noslēgumā 10. decembrī Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti