Populārais Džona Viljamsa romāns «Stouners» iznāk latviešu valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Apgādā Zvaigzne ABC" latviešu valodā iznāk populārais amerikāņu rakstnieka Džona Viljamsa romāns “Stouners”. Grāmatu tulkojusi Silvija Brice.

Romāns “Stouners” pirmo reizi iznāca 1965. gadā ASV un piedzīvoja diezgan bēdīgu likteni – tika pārdots mazāk nekā 2000 grāmatu. Lai gan recenzijas bija atzinīgas, lasītāji grāmatu tā arī nepieņēma. Pēc vairākiem gadu desmitiem romāns piedzīvoja atkārtotu izdevumu, un 2012. gadā kļuva par britu grāmattirgotāju “Waterstones” gada grāmatu, “The New Yorker” kodolīgi izteicās, ka šis ir “izcilākais amerikāņu romāns, par kuru jūs neko neesat dzirdējuši”, un sākās “Stounera” uzvaras gājiens.

Šobrīd romāns izdots vairāk nekā 20 valstīs simtiem tūkstošu eksemplāru lielos metienos.

Romāna pēkšņās popularitātes fenomenu cenšas izskaidrot gan literatūras kritiķi, gan lasītāji. Stīvs Olmonds no “The New York Times Magazine” apgalvo, ka “Stouners” fokusēts uz “spēju izprast, kādi mēs patiesībā esam vispersoniskākajos brīžos”.

“Es to burtiski apriju vienā paņēmienā. Nekad nebiju sastapis darbu, kas būtu tik nežēlīgs, parādot cilvēciskas vājības un vienlaikus tik maigs to nosodījumā,” raksta Olmonds.

Sāra Hempsone no “The Globe and Mail” redz “Stouneru” kā pretlīdzekli 21. gadsimta patērētāju filozofijai, atgādinot par laiku, kad cilvēki personīgo vēlmju piepildīšanu neuzskatīja par dzīves galveno saturu.

Romāna galvenais varonis Viljams Stouners ir sīka fermera dēls no Amerikas laukiem. Lasītājs viņu sastop brīdī, kad jauneklis dodas uz tuvīno universitāti, lai pēc vecāku vēlēšanās uzzinātu jaunākās zemkopības gudrības. Universitātes izaicinājumi atklāj jaunajā vīrietī kaislību pret literatūru. Un ar to pašu pamatīgumu, ar kādu Stouners ir kopis zemi, viņš pievēršas lasīšanai un pētniecībai, kļūstot par pasniedzēju.

Stounera dzīve ir šķietami mierīga un bez lieliem notikumiem. Viņš strādā, sastop sievieti, apprecas, kļūst par tēvu meitai Greisai, pamazām noveco un tuvojas mūža norietam. Un tas, cik smalki autors ir atainojis šo ikdienu, rutīnu, parastā cilvēka parasto dzīvi, iespējams, ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēki visā pasaulē aizrautīgi lasa “Stouneru”. Viljams Stouners ir cilvēks, kas vēlas dzīvot relatīvā mierā, izvairoties no krasiem satricinājumiem Šī miera dēļ viņš ir gatavs ziedot ļoti daudz. Mīlestību pret bērnu. Mīlestību pret sievieti. Taču ir viena kaislība, no kuras Stouners nespēj un nevēlas atsacīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti