Virtuozitāte, monumentālisms un priecīgs sirreālisms literatūrā. Sveram «Kilograma kultūras» finālistus

Jauna elpa vai jauns vilnis latviešu literatūrā – sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras" finālistus raksturo virtuozitāte, monumentālisms un priecīgs sirreālisms. Šogad uz balvu pretendē Ilonas Balodes grāmata "Ielu muzikantu piezīmes", Svena Kuzmina romāns "Skaistums un nemiers" un Kārļa Vērdiņa bilingvālais dzejoļu krājums "Lībiešu balādes".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Ilonas Balodes  grāmata "Ielu muzikantu piezīmes"

Izdevniecība "Zvaigzne ABC".

Gandrīz neaptverami bieza ir Ilonas Balodes-Ūdres grāmata "Ielu muzikantu piezīmes" – piedzīvojumu stāsts, grēksūdze, košu ceļojumu apraksts, kopdzīves hronika, kailselfijs, naida rokasgrāmata, ģimenes mezglu mīcīšana, mīlestības dzeja, aukstais ierocis. Aizrauj un uzšķērž tevi.

Autore ir izcila vēstītāja ar portretistes un aprakstnieces talantu, viņa virtuozi pārvalda noskaņu un žanru pārslēgšanu. Darbs ir teicami uzbūvēts – emocionālais īssavienojums ir zelta griezuma vietā.

Grāmata ļauj identificēties, tā sagrauj, tā spārno, uznāk nostalģija, tu sajūties aizkaitināts un apburts. Darbības laiki mijas un savijas, tomēr izskaņā mēs esam nepārprotami iestiguši tagadnē, realitātē, un paradokss ir tāds, ka tas viss reizē dara tevi dīvaini vieglu. Autore uzdod jautājumus, pati atbild uz tiem, tikmēr lasītājs ir nogurdināts, nokauts un augšāmcēlies.

"Kilograms kultūras" žūrija izvirzīja "Ielu muzikantu piezīmes" 2023. gada pavasara balsojumam, kurā darbs saņēma lielāko lasītāju atbalstu un iekļuva finālā.

Svena Kuzmina romāns "Skaistums un nemiers"

Izdevniecība "Dienas Grāmata".

"Dienas Grāmata" turpina rādīt mums, kā mūslaiku latvju rakstnieki iemiesojas pagātnes latvju rakstnieku ādā, un pērn spožu iemiesojumu mums deva Svens Kuzmins – viņš pārtapa par Kārli Skalbi. Skalbe liekas grūti aprakstāms autors. Zinām viņa darbus, bet priekšstats par personību, liekas, izrietējis no priekšstatiem par viņa darbiem. Ne tikai no dzejas un prozas, bet arī no piezīmēm un runām.

Svens Kuzmins paveicis teju neiespējamo – viņš uzzīmējis mums dzīvu jaunu Kārli Skalbi gadsimtu mijas sarežģītajos laikos.

Grāmatā "Skaistums un nemiers" ir augsti izkopta valoda, monumentālista vēriens, mistifikatora spoža bezkaunība, grafiķa dāsnums detaļās un spēja pārliecināt mūs par visu, kas te aprakstīts.

Neapšaubāmi viena no sērijas "Es esmu…" augstākajām virsotnēm līdz šim.

Romāns "Skaistums un nemiers" ieguva lielāko balsu skaitu balvas "Kilograms kultūras" 2023. gada rudens balsojumā un iekļuva finālistu trijniekā.

Kārļa Vērdiņa bilingvāls dzejoļu krājums "Lībiešu balādes"

Izdevniecība "Neputns". 

Līvzemes varoņu slava Kolkas Krimas karā; piejūras autoavārija, kurā fatāli saskrienas Meierovics un Cojs; šķībmutes Butes pārdzīvojumi; kur-Dieviņš, kur-Velns; cirka māksliniece Mari, ornitologu meli, iepazīšanās sludinājumi un visam galā lāsta vārdi.

Latvijas literatūrā un mākslā kopumā ļoti pietrūkst sirreālo elementu. Kur vēl citur, ja ne mākslā (vēl varbūt arī politikā) lai tik cieši savijas reālais un nereālais?!

Rakstot "Lībiešu balādes", Kārlis Vērdiņš izpriecājies un izālējies no sirds: meklējiet latviski un lībiski (tulkiji Valt Ernštreit).

Balvas "Kilograms kultūras" žūrija iekļāva krājumu "Lībiešu balādes" 2023. gada ziemas balsojumā, kur to augstu novērtēja arī lasītāji, garantējot darbam vietu balvas finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti