Panorāma

Cietušās meitenes saņēmušas kompensācijas

Panorāma

Starojums var izraisīt vēzi

Aizvadīti "Lielie lasīšanas svētki"

«Lielajos lasīšanas svētkos» Gaismas pilī sveic populārāko grāmatu autorus un izdevējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē noslēdzas lasīšanas veicināšanas programmas «Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2015» pasākums «Lielie lasīšanas svētki». 

Tajos piedalās ap 800 žūrijas ekspertu – bērni, jaunieši un pieaugušie –, kas pārstāv bibliotēkas un skolas no visiem Latvijas novadiem.

«Lielie lasīšanas svētki» notiek četrpadsmito reizi, un aizvadītajā gadā žūrijā un lasīšanas maratonā piedalījušies teju 19 tūkstoši lasītāju.

Šodien sveikti aizvadītā gada populārāko grāmatu autori, ilustrētāji, tulkotāji un izdevēji.

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova: Par lasīšanas svētkiem
00:00 / 00:44
Lejuplādēt


Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova Latvijas Radio pastāstīja, ka interese ir ļoti liela un “lai cik lielā būtu Gaismas pils, nevarējām visus satilpināt vienā laikā”.

“Svētki visiem bērniem sejā redzami, viņi ieraudzīja savu populāru grāmatu autorus, ilustratorus, izdevējus arī tulkotājus, ja tā ir tulkotā grāmata, jo katrā vecuma grupā uzvarēja gan tulkotās, gan oriģinālliteratūras grāmatas,” pastāstīja Tretjakova.

Viņa sacīja, ka  programmas mērķis ir pēc iespējas izplatīt labas grāmatas, un tajā piedalās 680 bibliotēkas Latvijā un arī 40 latviešu centros visā pasaulē.  

Sestdien, 5.martā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notiek LNB lasīšanas veicināšanas programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2015" noslēguma pasākums - "Lielie lasīšanas svētki".

Svētkos piedalījās vairāk nekā 800 žūrijas ekspertu – bērni, jaunieši un pieaugušie –, kas pārstāvēja bibliotēkas un skolas no visiem Latvijas novadiem. «Lielie lasīšanas svētki» notiek četrpadsmito reizi, un aizvadītajā gadā žūrijā un lasīšanas maratonā piedalījušies teju 19 tūkstoši lasītāju.

Sestdien sveikti aizvadītā gada populārāko grāmatu autori, ilustrētāji, tulkotāji un izdevēji.  

Vairāk nekā 800 bērnu, jauniešu un pieaugušo sestdien pulcējās Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur noslēdzās lasīšanas veicināšanas programmas «Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija» pērnā gada maratons.

«Lielie lasīšanas svētki» Gaismas pilī Ziedoņa zāles ietilpības dēļ bija sadalīti divās daļās, vispirms priecējot mazākos grāmatu lasītājus. Vēl pirms pasākuma daļa atbraukušo izmantoja iespēju gides pavadībā izstaigāt Gaismas pili.

Bibliotēkā šodien sabrauca bērni no teju visiem Latvijas novadiem. Uz jautājumu, kuras grāmatas izlasījuši, jaunākie atbild – visas!

Bērni un vecāki atzīst, ka žūrijā atlasītās grāmatas izlasījuši ļoti ātri.

Lasīšanas svētku rīkotāji īpaši izceļ latviešu autoru prozas un bilžu grāmatas, kas saņēmušas augstu novērtējumu. Laureātu vidū ir jau lasītāju iemīļoti rakstnieki – Arno Jundze, Luīze Pastore, Ieva Samauska, kā arī debitanti.

Jauno autoru vidū Mārtiņš Zutis, kurš ir ne vien bilžu grāmatas "Nenotikušais atklājums" ilustrāciju autors, bet arī pats radījis neparastu stāstu. Par to, ka pieteikts žūrijas darbu listē, Mārtiņš uzzinājis, kad pirmoreiz aicināts ciemos uz bibliotēkām.

Tā kā lielāko atbalstu lasīšanai sniedz ģimene, turpinās arī pirms vairākiem gadiem sāktā «Vecāku žūrija», kurā īpaši atlasītas grāmatas piedāvā pieaugušajiem.

Lasīšanas svētkos tika nominēti arī pieci aktīvākie vecāki – mātes "Lasīšanas vēstneses" no katra novada. Savukārt arī tēvu iesaistīšanas kampaņa uzrādījusi labus rezultātus, jo vīriešu dalība kopīgajā lasīšanā esot vairākkārt augusi.

Apkopotie programmas rezultāti liecina, ka 2015. gadā žūrijā un lasīšanas maratonā ir piedalījušies 18 963 lasītāji no Latvijas un 40 latviešu diasporas centriem pasaulē, rosinot lasītprieku 680 bibliotēkās un skolās. "Lielie lasīšanas svētki" tiek organizēti 14. reizi, un pirmo reizi tie notiks Gaismas pilī.

Programmas aizvadītā gada kolekcijā iekļautas desmit dažādu izdevniecību jaunākās grāmatas. Katrā no četrām vecumgrupām (no 5 līdz 18 gadu vecumam) atzītāko vidū ir gan aizraujoši oriģinālliteratūras izdevumi, gan tulkojumi.

Īpaši izceļamas ir latviešu autoru prozas un bilžu grāmatas, kas saņēmušas vairāku tūkstošu jauno lasītāju visaugstāko novērtējumu. Laureātu vidū ir jau lasītāju iemīļoti rakstnieki - Arno Jundze, Luīze Pastore, Ieva Samauska, kā arī debitanti - piemēram, Mārtiņš Zutis, kurš ir ne vien bilžu grāmatas "Nenotikušais atklājums" ilustrāciju autors, bet arī pats radījis neparastu stāstu. Priecājamies arī par Sabīni Košeļevu, kuras debijas grāmata "Rīga - Maskava: 21.gadsimta mīlas stāsts" ļoti patikusi jauniešiem. Tās ir tikai dažas no nominācijām plaši pārstāvētajā jaunāko grāmatu klāstā, kas tika iekļautas programmas kolekcijā.

Vislielāko atbalstu lasīšanai sniedz ģimene, tāpēc arī pērn tika turpināta pirms vairākiem gadiem sāktā "Vecāku žūrija" - īpašas grāmatu izlases vērtēšana pieaugušajiem. Bērni un vecāki grāmatas ne tikai lasīja, bet arī pauda savu viedokli un vērtējumu par izlasīto elektroniskā anketā. Par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši arī daudzi skolotāji, rādot priekšzīmi bērniem un vecākiem.

Vienlaikus šogad tiks nominēti pieci aktīvākie vecāki - mātes "Lasīšanas vēstneses". No Kurzemes - Zane Grigore, Zemgales - Irīna Brazauska, Vidzemes - Ilze Meistere, Latgales - Inese Rēvalde un no Rīgas - Elga Bērziņa, kuri saņems īpašu jaunāko grāmatu dāvinājumu, lai turpinātu rosināt kopīgas lasīšanas un diskusiju tradīciju sabiedrībā. Populārākās grāmatas vecāku vidū ir latviešu autoru darbi, un uz skatuves tiks lūgts Māris Bērziņš, romāna "Svina garša" autors. Arī jaunā rakstniece Daina Tabūna par stāstu grāmatu "Pirmā reize" ieguvusi nedalītu lasītāju atzinību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti