Kultūras ziņas

"Kilograms kultūras 2014" – mākslas nominācijas

Kultūras ziņas

Komponistu dienas un nedienas jaunā muzikālā izrādē

"Kilograms kultūras 2014" – literatūras nominācija

Kilograms kultūras 2014: Balvas pretendenti literatūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpinās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas gada balvas “Kilograms kultūras 2014” fināla balsojuma pēdējā nedēļa. LTV kultūras ziņu veidotāji piedāvā paraudzīties uz literārajiem darbiem, kuri ir izpelnījušies balsotāju atzinību.

Paula Bankovska grāmata “18” vēsta par šodienas un pagātnes Latviju – ko mēs varam uzzināt par pagātni, un vai dažreiz pagātne mums par sevi nevēlas atgādināt pati? Vai Latvijas dibināšana visu laiku bija nepārprotama ideja, vai tomēr par to bija arī šaubas?

Rakstnieks Pauls Bankovskis par izpētes darbu, bez kura darbs nebūtu tapis, sauc arī gājienu kājām no Rīgas līdz Valkai.

Arno Jundzes romāns “Putekļi smilšu pulkstenī” koncentrējas uz citu Latvijas vēstures periodu – pagājušā gadsimta 90. gadiem, kas tautā pelnīti tiek dēvēti arī par juku laikiem.

"Arno Jundze savā romānā stāsta par tematu, kas viņam pašam acīm redzami ir dziļi nozīmīgs - par savas paaudzes Latvijas vīriešu likteni. Lai gan šim stāstījumam var pārmest zināmu neviendabīgumu un sadrumstalotību, tomēr tas, kas uzrunā, ir ļoti cilvēcīgais un aizraujošais veids, kā autors atspoguļo savu laikmetu un savus varoņus," teic rakstniece Daina Tabūna.

Ingas Ābeles romāns “Klūgu mūks” vētī Latgales pirmās atmodas veicinātāja, garīdznieka Franča Trasuna un aviācijas entuziasta Jāzepa Baško dzīvesstāstus un iekšējos motīvus grūtos apstākļos paveikt ko lielu un ievērojamu.

"Stāstīt par Franča Trasuna un Jāzepa Baško dzīvesstāstiem nav vienkāršs uzdevums, jo tur nāk klāt tik plašs un pretrunīgs, zināmā mērā arī līdz galam neizrunāts vēstures periods, ka tas, ko ir paveikusi Inga Ābele, vairāku gadu garumā iedziļinoties un šo tekstu radot, ir līdzvērtīgi zinātniskam pētījumam," uzskata vēsturniece Aija Fedorova.

Akadēmiķa Jāņa Stradiņa kapitāldarbs “Latvija un latvieši” četros sējumos meklē atbildi uz jautājumu, kāda ir Latvijas valsts pastāvēšanas, dibināšanas jēga – un kāda ir latviešu nācija.

"Izdevums atspoguļo latviešu tautas skumjas par to, ka mums nav otra Konversācijas vārdnīcas varianta, mūsdienām atbilstoša," teic Latvijas Radio žurnālists Eduards Liniņš, raksturojot “Latviju un latviešus” kā enciklopēdisku izdevumu, kas tiecas "aptvert pēc iespējas visu to atziņu kopumu, kas humanitārajās zinātnēs saistās ar nojēgumu par Latviju un latviešiem".

Kurš no rakstniekiem iegūs apzeltīto kilograma atsvariņu, uzzināsim balvas pasniegšanas ceremonijā 21. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti