Kafkas prēmija literatūrā piešķirta izraēliešu rakstniekam Amosam Ozam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 11 mēnešiem.

Prestižā Franca Kafkas prēmija literatūrā šogad piešķirta izraēliešu rakstniekam Amosam Ozam, raksta ārvalstu mediji.

10 tūkstošus ASV dolāru lielās prēmijas piešķiršanas ceremonija notiks oktobrī.

Rakstnieks Amoss Ozs līdz šim vairākkārt izvirzīts par Nobela prēmijas kandidātu, taču to nav saņēmis. Toties viņa kontā ir neskaitāmi citi apbalvojumi, ieskaitot Gētes un Heines literārās prēmijas un Francijas Goda Leģiona kavaliera apbalvojums.

Amoss Ozs dzimis 1939.gadā, bet literatūrai pievērsies sešdesmitajos gados. Pirmā grāmata – stāstu krājums izdota 1965.gadā, bet pirmais romāns – 1966.gadā. Kopš tiem laikiem teju ik pēc pāris gadiem rakstnieks iepriecinājis lasītājus ar grāmatu, neskaitot esejas un politiskās apceres. 1987.gadā sarakstīto romānu „Melnā kaste” 2000.gadā tulkojumā latviešu valodā izdeva Jāņa Rozes apgāds.

Rakstnieks Amoss Ozs pazīstams ne tikai ar saviem darbiem, bet arī radikāli kreisiem uzskatiem un publiski pausto atbalstu Palestīnas arābiem. Ar viņa sabiedriski politiskās aktivitātes nav palikušas bez suminājumiem valsts un starptautioskā līmenī.

Čehija piešķir Kafkas prēmiju literatūrā kopš 2001.gada. Starp tās laureātiem ir tādi pazīstami rakstnieki kā Filips Rots, Haruki Murakami, Vāclavs Havels, Pīters Handke, Herolds Pinters u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti